продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

архитектура

Природонаучният музей в Шенжен

Консорциум от архитектурни фирми – със седалище в Копенхаген 3XN , Торонто B + H Architects  и китайската  Zhubo Design – е обявен за победител в международен конкурс за  дизайн,на новият Природонаучен музей в Шенжен, бързо развиващия се град със същото име в делтата на Перлената река. Архитектурният консорциум победи над 70 други подадени предложения, 15 от които преминаха до етапа на наддаване и представляват фирми, идващи от 18 страни от Азия, Европа и Северна Америка.

Съоръжението от над 450 000 квадратни метра край реката трябва да бъде построено в района на езерото Янзи в област Пиншан в Шенжен като едно от така наречените „10 културни съоръжения на новата ера“ в града и ще бъде първата мащабна, всеобхватна културна институция съсредоточен върху природните науки в Южен Китай. Новият музей ще бъде „посветен на тълкуването на законите на естествената еволюция, показването на географията на Шенжен и неговата екология в глобална перспектива и активното застъпване на науката” Общата инвестиция в проекта е 496 милиона долара, без разходите за придобиване на широк спектър от екземпляри – животни, растения, минерали и вкаменелости – които ще бъдат изложени на над 365 000 квадратни метра на пространство, посветено на изложбата. График на строителството не е обявен.

Печелившия дизайн приема формата на тежка структура, която нежно се огъва и извива подобно на крайречната среда, от която излиза. Заобиколен от буйния пейзаж в парка на езерото Янзи, музеят ще бъде покрит със зелен покрив, който проследява извитата органична форма на сградата и служи като естествено продължение на парка. „Подобно на речен поток, намиращ формата си в баланс със земята, всеки завой създава нова невероятна гледка към околния парк, хълмове и езеро от специални тераси за наблюдение по покривния парк“. От криволичещия парк на покрива, подобен на пещера коридор, заобиколен от кафенета и други обществени зони – „пулсиращото сърце на сградата“ – пренася гостите на музея в основното фоайе. Музеят „ще се превърне във важен прозорец за излагане на обществената култура и градската цивилизация на Шенжен, ключова обществена сграда в града и неразделна част от обществени пространства на брега на езерото Янзи”.

Шенжен, шестият по население град в Китай, е дом на значително по-малко културни институции от другите големи китайски градове. Новият Природонаучен музей е един от десетте проекта, планирани или в ход като част от инициатива за връщане на правителството в града (Центърът за управление на инженерния дизайн на Общинското управление за строителство и благоустройство на Шенжен е клиент на музея). За да компенсира този дефицит на институции се изграждат нови музеи, места за представления и други културни центрове които включват Оперния театър в Шенжен, Музея за наука и технологии в Шенжен, Океанския музей в Шенжен, Академията за иновации и творчески дизайн в Шенжен и Музикалната консерватория в Шенжен.

Leave a Reply