продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

архитектура

Ботаническият парк в Сеул

Ботаническата градина в Сеул е проектирана и построена, за да създаде образователно и обществено пространство, което приютява флората и културното богатство от дванадесет тропически и средиземноморски града по целия свят. Разположена в югозападната част на река Хан в квартал Магок в Сеул, местоположението на новата ботаническа градина е избрано отчасти поради пасторалната история на региона. Самата сграда изцяло се вписва в характеристиките на заобикалящата  среда. Покривът на ботаническата градина имитира образуването на венчелистчетата на цвете и особено формата на цвета на хибискус който е местен вид.

https://uploads.ifdesign.de/award_img_346/oex_large/310644_02_2.jpg

Вдлъбнатата чиния с ширина 100 метра действа като покрив на конструкцията която приютява гостите на парка и предлага визуално преживяване заедно с цъфтящия растителен живот на закрито. Вътре в оранжерията растителният живот от различни климатични зони  от света, избухва от всеки слънчев лъч ​​в закритата градина с формата на диск. Честван като първият ботанически парк в Южна Корея, построената в града, ботаническата градина  и парк в Сеул обхващат 504 000 квадратни метра земя, включваща оранжерия, гора, езеро и влажна зона, се състои от четири пространства: открита гора, тематична градина, езерна градина и блатна градина. Самата сграда на оранжерията е с  обща площ от 7500 квадратни метра.

https://d2qgx4jylglh9c.cloudfront.net/en/wp-content/uploads/2020/08/IF3_11.jpg

Вътрешната зона на сградата включва експозиция на растения от 12 града по целия свят.  Както при повечето други ботанически градини, растенията ще бъдат групирани според местния климат. Гигантската оранжерия на ботаническия парк е разделена на две секции – тропическа и средиземноморска зони. И двете имат различни температури и различна атмосфера.

https://www.yankodesign.com/images/design_news/2021/04/auto-draft/05_seoulbotanicpark_samooarchitects_urbanwaterfrontpark.jpg

Когато влезете в тропическата зона, изкуствени скали и водопад приветстват посетителите. В тропическата зона можете да намерите растителни видове от Виетнам, Индонезия, Бразилия и Колумбия, докато в сухият участък има растения, идващи от Испания, Италия, САЩ, Узбекистан, Гърция, Австралия, Южна Африка и Турция. Паркът също има за цел да увеличи броя на растителните им видове до 8000 до 2028 г. От малки красиви цветя до тропически дървета, има нещо страхотно зад всеки ъгъл в тази ботаническа градина което ще ви осигури удивително прекарване.