продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

електромобили

Hyperion XP-1 суперкола с водородно бъдеще

Базираната в Калифорния компания Hyperion пусна снимки, видео и някои подробности за своята невероятно изглеждаща водородна суперкола XP-1 , първият спортен автомобил с ефективни горивни клетки. Автономността на този изключителен електрически автомобил е 1635 километра. Hyperion все още не уточнява колко водород ще носи автомобилът, за да получи такъв обхват, но ето какво знаем за задвижването. Системите за съхранение на водород ще бъдат от въглеродни влакна и те ще захранват горивна клетка с протонна обменна мембрана (PEM), която ще създаде електрическа енергия за задвижване на четирите колела. Автомобила ще има 3-степенна скоростна кутия, което е необичайно за електрически автомобил, но това ще позволи ускорено от 0-96 км / ч за време под 2,2 секунди, както и максимална скорост от 356 км / ч. Може да се предположи че автомобилът със задвижване на четирите колела ще генерира над 1500 к.с.

https://global-uploads.webflow.com/5d6969dafaa2a0ecb5410d23/5f337bf393ebbb337ffcaa33_profile%20studio.jpg

Ще има и ултракондензатор с неопределена спецификация, свързан към задвижващата система. Това може да действа като високоефективно буферно съхранение на енергията при регенеративно спиране. Hyperion заявява, че XP-1 ще „осигурява последователно и надеждно върхови показатели при продължителни сесии на шофиране“ на пътя и писта, така че е ясно, че горивната клетка ще бъде агрегат с висока мощност. Зареждането от водородна станция ще се извършва в рамките на три до пет минути. Hyperion се надява мрежата за зареждане с гориво да се развие през следващите години, а движещата сила за изграждането на XP-1 е да спомогне за прокарването на собствените си планове за изграждане на мрежа от станции за зареждане с водород. XP-1  ще разполага с предно стъкло, позволяващо широко зрително поле за подобрено шофиране. С променлив оттенък можете да контролирате количеството светлина, което влиза в кабината.

https://assets.newatlas.com/dims4/default/f3fee48/2147483647/strip/true/crop/3000x1683+0+0/resize/2880x1616!/format/webp/quality/90/?url=http%3A%2F%2Fnewatlas-brightspot.s3.amazonaws.com%2Fdf%2F28%2F23d1169c4a29a35bdd623a381924%2Fhyperion-xp1-exterior-1.jpg

Отвън наи-ефектната част  са извитите крила които се извиват около колата и в който ще бъдат вградени соларни клетки. За подобрена аеродинамика и енергийна ефективност, крилата на системата XP-1 осигурява достатъчно притискане, като същевременно осигуряват слънчева енергия.  Суперавтомобилът ще има  тегло от 1032 килограма. Шасито ще бъде монокок, направен от въглерод-титанов метал композитна матрица. Капацитетът на каросерията ще бъде подсилен с композитен материал от титан . Дифузьорът на дъното ще бъде подсилен с композитен материал от кевлар . XP-1 ще работи с големи въглеродно-керамични спирачки.  Джантите ще са 21 инча отпред, 22 отзад, с опция да са от въглеродни композити.

https://billionairetoys.com/wp-content/uploads/hyperion-xp-1-hydrogen-powered-hypercar-interior-view.jpg

Интериорът ще бъде доминиран от колосалния 98-инчов извит сензорен екран, а ако не искате да го докосвате, ще има и система за управление с жестове. Седалките също ще бъдат карбонови и покрити с ръчно зашита кожа. Hyperion очаква да започне производството на XP-1 през 2022 г., като първите клиенти ще получат своите превозни средства до края на същата година, но по-голямата част от поръчките трябва да бъдат изпълнени през 2023 г. Ще се произведат   само 300 суперколи, макар фирмата да не разкрива  колко ще струват.