продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

архитектура

Пазарът на слънчевите дървета в Шанхай

За пореден път архитектурата и устойчивостта пресичат своите пътища, архитектурното студио на Koichi Takada  представи първите рендери на „Solar Trees Marketplace“ , триетажен пазар в Шанхай, изцяло изграден и фокусиран както върху истински, така и върху изкуствени дървета. Новият търговски център, който ще бъде завършен в края на 2021 г.  ще е за по-екологично бъдеще на Китай. Новата търговска разработка е замислена като портал към 155 000 кв.м  жилищен комплекс.  Това е голямо предизвикателство към държавата с най-високи нива на замърсяване в света, която трябва абсолютно да обърне курса. С този амбициозен проект архитектурното студио се надява, че е възможна промяна, превръщайки една от най-замърсените и претоварени градски среди в света в по-здравословно и устойчиво място за живот.

„Пазарът на слънчевите дървета“ ще има обща площ от 3450 квадратни метра, 32 от архитектурните „дървета“, които са вдъхновени от горите на Шанхай,  ще създават защитен навес, подобно на балдахин под който ще бъдат разположени модулни пазарни сергии. точно като истинските дървета, изкуствените дървета ще осигурят подслон и сянка, като същевременно пропускат свеж въздух през пространствата. Благодарение на полупрозрачните сенници и соларните панели, конструкцията също ще е в състояние да генерира собствена  енергийна мощност. Ще се създадат интериори, изпълнени със слънце, което кара купувачите да се чувстват точно като навън.  Но ще има и истински дървета както в пазара, така и отвън, където също се планира изграждането на малък парк, нещо като естествено продължение на сплитането на архитектурата и устойчивостта. С включването на модулни пазарни сергии, пазарът има за цел да постигне баланс между това да бъде съвременен, като същевременно се позовава на китайската традиция.

https://images.adsttc.com/media/images/6091/b0af/f91c/815b/6600/0006/slideshow/06_Koichi_Takada_Architects_Solar_Trees_Marketplace_Interior_CGI_by_Doug___Wolf.jpg?1620160666

Тъй като пазарите в миналото са били място за социални и културни събития, тази нова структура също възнамерява да даде силно чувство за общност на новото поколение. 50 камфорови дървета са предвидени извън пазара, маркирайки началото на зеления коридор, който минава през целия генерален план. 3000 местни за Шанхай дървета и храсти, включително бяла магнолия (градското цвете на Шанхай), гинко, камфор и конопено дърво ще създадат в новият парк  цветно кодиране като различните насаждения също ще действат като идентификатори за разграничаване на кварталите в рамките на генералния план и ще предложат наръчник за жителите как да намерят по-лесно пътя към дома си.

Solar Trees Marketplace: A floral cyborg - ubm magazin.

В момента сградата с органична форма, която ще се захранва от слънчева енергия,  се строи в квартал Минханг в Шанхай и трябва да бъде завършена до края на 2021 година. Със своя подход, вдъхновен от природата, този проект се надява да демонстрира, че е възможно една от най-замърсените и претоварени градски среди в света да стане по-здравословно и по-устойчиво място за живот. Това е нов и устойчив и самоуправляващ се проект за Китай , който бързо напредва към целта си да бъде въглероден неутрален до 2060 г. Амбициозна, но необходима цел за защита на нашата планета.