продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

самолети

Dassault Falcon X10 лидерът сред бизнес джетовете

Високият клас на категорията големи бизнес джетове има нов лидер. С огромния размер и безкрайните възможности за оформление на своята кабина, Falcon 10X издига комфорта, стила и гъвкавостта над всички очаквания. А военните технологии от следващо поколение го дариха с биещото сърце на боец, с поразителни иновации в безопасността. Можете да бъдете сигурни, че неговият обхват от 13 900 км таванът на полета от 15,5 километра и максималната скорост от 0 .925 Mach ще ви поставят на бързия път към успеха.

Новият Falcon 10X на Dassault е новият флагман на френската авиокосмическа компания и твърди, че е по-голям от най-големите бизнес самолети на конкурентите си

Това, което най-много отличава 10X, са огромните размери на неговият фюзелаж, в пътническата зона той  е висок   2,03 м.   и широк 2,77 м. и с дължина 16,40 м. Falcon 10X има най-големия интериор сред реактивни самолети с голям обсег, със своите 306 квадратни метра пространство което го прави  най-големият и най-удобният на пазара като предлага по-голяма модулност с избор от множество вътрешни конфигурации. Вместо четири зони на корпуса с еднаква дължина, можете умно да го конфигурирате с различни дължини на зони, за да създадете напълно персонализирани интериори.

https://www.dassaultfalcon.com/PublishingImages/IMAGES/Aircraft/NX/NewHP/Mosaic-01.jpg

Можете например да създадете разширена трапезария и конферентна зона, обособена зона за развлечения с монитор с голям екран, частна каюта с фиксирано легло тип queen-size (и стая за разходка около нея) или главен апартамент с самостоятелен душ. Falcon 10X има най-леките и светли вътрешни зони в небето.  Но 10X стига толкова по-далеч.  Прозорците му са най-големите в семейство на Falcon.  И има повече от тях – общо 38 – осигуряващи по-добро разпределение на светлината в цялата кабина. Въздухът в Falcon 10X е изключително чист,  благодарение на безпрецедентна система за филтриране в помещенията, която елиминира озона и потенциалните замърсители.

https://www.dassaultfalcon.com/PublishingImages/IMAGES/Aircraft/NX/NewHP/Mosaic-04.jpg

Уникалната система за контрол на околната среда Falcon поддържа оптимални температури без студени или горещи точки.  Влажността се поддържа на идеални нива. Кокпитът на 10X е оборудван с най-комплексната авионика в бизнес авиацията.  Неговата полетна кабина от следващо поколение включва опростени, интуитивни интерфейси с многофункционални сензорни екрани, намаляващи пилотните операции за по-лесно управление на полета и повишена безопасност.

https://i.ytimg.com/vi/qktkubaR69c/maxresdefault.jpg

В самолета е налична и комбинирана  система за зрение Falcon Eye която позволява да виждате света както никога досега. Това е първият HUD, който комбинира синтетично,  базирано на база данни картографиране на терена изображение и действителни изображения от инфрачервена камера и такава със слаба светлина в един изглед.

https://robbreport.com/wp-content/uploads/2021/05/4.-Dassault-10X.jpg

Във Falcon 10X Съвременната високоскоростна свързаност включва мрежи от Ka-band, за надеждна комуникация по време на полет и достъп до интернет, дори в отдалечени райони.  А с Falcon Connect широколентовото използване може да се управлява, за да се минимизират разходите. Най-новото развлечение с висока разделителна способност е достъпно на големи монитори или лични устройства. Falcon 10X се задвижва от най-модерния и ефективен двигател на бизнес авиацията, Rolls Royce Pearl ® 10X. Това е най-новата, най-голямата и най-мощната версия от серията Pearl, осигуряваща повече от 8,16 тона тяга.

https://www.dassaultfalcon.com/PublishingImages/IMAGES/Aircraft/NX/NewHP/Mosaic-06.jpg

Dassault приписва част от производителността на самолета на неговите композитни леки крила от въглеродни влакна и увеличен размах.  Величествената форма на 10X отразява неговата мисия – ултра-дълги разстояния с безпрецедентен комфорт и производителност.  Колкото и да е нов, 10X е класически Falcon, направен с производствена прецизност и качество;  структурна стабилност и ненадмината комбинация от високоскоростни и нискоскоростни характеристики. Falcon 10X ще влезе в експлоатация в края на 2025 г.