продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

тротинетки

Scotsman поръчков електрически скутер с въглеродни влакна

Scotsman е първият поръчков  електрически скутер  с въглеродни влакна, отпечатан на 3D. Той използва конструкция с едно тяло, което означава, че буквално всичко се отпечатва едновременно от композит от въглеродни влакна. Това позволява на компанията да създаде скутер с перфектни размери за всеки ездач, тъй като целият дизайн  съответства на неговият ръст. Окончателните размери на скутера се изчисляват и отпечатват въз основа на ръста, теглото, дължината на ръката, крака и предпочитаната позиция за каране. Всичко е от въглеродни влакна, кормилото, стеблото, палубата, шасито. Това дава възможност за изцяло ново ниво на скутери  изработени изцяло от въглеродни влакна. Малкото области, в които няма да намерите въглеродни влакна, са силовият агрегат и вградените технологии.

https://scotsman.me/images/igg/slide/slide_6.jpg

Електрическият скутер ще се продава в три варианта с мощност от  500W, 1,000W и 2000W. Това води до максимални скорости съответно от 30, 50 и 72 км / ч. Всеки вариант  включва двойка двигатели за задвижване на двете колела. Двойните двигатели също означават двуколесно рекуперативно спиране (при спиране се генерира енергия). Има и дискова спирачка, за тези, които харесват спокойствието при спиране. Скутерът се продава с две батерии. Версиите на Scotsman с мощност 500 W и 1 000 W получават по чифт батерии 500 Wh, докато версията с мощност 2 000 W получава двойка батерии 550 Wh. Компанията претендира за максимален обхват до 112 километра, макар че това разбира се е в режим с по-ниска скорост. Батериите се свалят от двете отделения под палубата и разполагат с USB C портове, така че могат да се използват като акумулаторни банки за зареждане на устройства като лаптопи и мобилни телефони, когато не захранват скутера.

https://electrek.co/wp-content/uploads/sites/3/2021/05/Scotsman-1.jpg?quality=82&strip=all

Scotsman  е напълно свързан, има постоянно включен GPS, както и Bluetooth и клетъчна връзка. Това не само позволява интересни функции за мотоциклетиста, като например възможност за цифрово заключване и отключване на скутера, но също така позволява функцията Find My Scooter като устройство против кражба. Има и функция Record My Ride, която използва вградената видеокамера в кормилото, за да позволи на ездачите да запишат пътуване и да го споделят след това. В кормилото има LCD екран, който предоставя подходящи данни за пътуване с един поглед, като скорост, разстояние и ниво на зареждане на батерията.

https://electrek.co/wp-content/uploads/sites/3/2021/05/Scotsman_7jpg.jpg?quality=82&strip=all&w=1000

Возейки се на доста големи 10-инчови гуми, пълни с въздух, скутерът включва собствено композитно окачване. Има и иновативен механизъм за сгъване, който е проектиран в палубата вместо в стеблото, за да увеличи твърдостта и безопасността на скутера. Теглото е 18 kg  за моделите 500W и 1000W и   20 kg  за моделите 2000W. Двойните двигатели и двойните батерии представляват по-голямата част от това тегло. И ако сравните с други скутери с мощност 2000 W шотландецът е много по лек. Както може би се досещате, Scotsman не е евтин. Цените за трите модела  ше са съответно $ 2999, $ 3499 и $ 4499.