продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

екология

Проектът Manta – почистването на океаните

Хибридният катамаран Manta на SeaCleaners е проектиран да се бори с замърсяването с пластмаса  на океаните по съвсем нов начин. Използвайки, хибридна задвижваща система и захранване от възобновяеми енергийни източници, високотехнологичната лодка не само ще събира океанските отпадъци, но и ще ги обработва на борда. Готов за пускане през 2024 г 56-метровият катамаран Manta ще работи автономно 75% от времето без използването на изкопаеми горива и ще има способността да извлича между 5000 и 10 000 тона плаваща пластмаса всяка година. Дизайнът му позволява на Manta да извлича микропластмаси от 10 милиметра нагоре и до 1 метър в дълбочина. В зависимост от плътността и близостта на слоевете, отпадъци които катамаранът може да събира ще са между 1 и 3 тона всеки час.

The Manta: the plastic removal factory boat

Още по-впечатляващо е, че неговите хибридни способности което означава, че този катамаран може да работи до 20 часа в денонощието, седем дни в седмицата. Катамаранът ще има нищожен отпечатък над околната среда, благодарение на хибридна система за задвижване. Катамаранът преобразува събраните отпадъци в електричество което от своя страна захранва цялото електрическо оборудване на Manta. Докато катамаранът плава през водата, конвейерът ще събира отпадъци, ще ги организира и след това ще ги подава в горивна камера. Пластмасата ще се стопява (чрез процеса на пиролиза), произвеждайки газ, който ще задвижва турбина, генерирайки електричество за корабните двигатели. Това заедно с две вятърни турбини (100kW) и почти 500м² фотоволтаични слънчеви панели (100 kWp) в съчетание с 1500 м² платна, както и два хидрогенератора  (100 kW) доставяйки енергия с помощта на витлата, задвижвани от движението на лодката ще направят катамаранът енергийно самодостатъчен.

https://www.planetcustodian.com/wp-content/uploads/2021/05/Plastic-waste-consuming-sailing-catamaran-concept-Manta.jpg

Manta е първата самодостатъчна работна лодка, способна да обработва 90 до 95% от събраните пластмасови отпадъци, още докато е в морето. По отношение на събирането на отпадъци Manta е оборудван с четири допълнителни системи за събиране: Конвейери за събиране на отпадъци, които носят отпадъците на борда. Три плаващи системи за събиране, мрежи които имат обхват на събиране от 46 метра, и събират повърхностните отпадъци. Две малки, многоцелеви лодки за събиране, които могат да събират както микро, така и по-големи отпадъци от най-плитките или тесни части на океана, до които Manta не може да стигне както и два странични крана, които изваждат най-големите парчета плаващи отломки от водата.

https://file1.grazia.fr/var/grazia/storage/images/1/2/7/0/4/12704746/le-manta.jpeg?alias=original

Подвижна и енергийно ефективна, Manta може да достигне максимална скорост от над 12 възела. За да управлява сортировъчните съоръжения, Manta ще побере 22 членове на екипажа и 12 пътници, включително учени и изследователи които могат да разполагат с две изследователски лаборатории. Manta на SeaCleaners ще бъде витрина за иновативни технологични решения за управление и пренасочване на отпадъци и за чисти транспортни технологии за „зелени“ и „интелигентни кораби“, тя ще служи като лост за ускоряване на разгръщането на кръговата икономика в нейните области на действие.