продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

архитектура

Kendeda Building устоичива и енергиино ефективна архитектура

Американските фирми Miller Hull Partnership и Lord Aeck Sargent са проектирали изключително устойчива сграда в университета в Джорджия Тех, която генерира повече електричество и рециклира повече вода, отколкото използва. Проектът – официално наречен The Kendeda Building for Innovative Sustainable Design – се намира в Технологичния институт в Джорджия, публичен изследователски университет в централна Атланта. Съоръжението – което възлиза на 4366 квадратни метра на стойност 30 милиона долара – разполага с редица пространства за студенти и преподаватели. Те включват дизайнерско студио, две големи класни стаи, няколко лаборатории, зала за семинари, аудитория и офис пространство. Има и покривна градина с кошери с пчели  който я опрашват.

Wood forms interior spaces in the regenerative building

Някои зони на сградата са отворени за обществеността за специални събития. Докато проектира съоръжението, екипът се вдъхновява от народната архитектура – по-специално от големите веранди, които често се срещат в южните домове. Правоъгълна по план, сградата е покрита с гигантски бял навес, поддържан от стоманени колони. На западната кота покривът се простира на 12 метра отвъд сградата  за да образува голяма, сенчеста зона отдолу със стъпала и места за сядане. За външната облицовка екипът включва комбинация от дърво от акая, метал, стъкло и рециклирана зидария рециклирани материали се намират в цялото съоръжение. Фундаментните стени са направени от бетонОсвен че осигурява сянка, навесът генерира електричество. Неговите 917 слънчеви панели образуват масив от 330 киловата, които произвеждат  достатъчно мощност, за да надхвърли с  140 процента енергийните нужди на сградата.

Regenerative buildings create more resources than they use

Фотоволтаичните панели са под ъгъл, за да отклонят част от оттичащата се дъждовната вода в резервоар от 190 000 литра, който събира вода за почистване и повторна употреба в сградата. Дъждовната вода се улавя, пречиства и използва в мивки, душове и чешми за пиене. Водата от покрива, който не е отклонен към подземният резервоар, се насочва към околните изградени влажни зони за прочистване и напояване на местни растения, които почистват и филтрират водата, преди да я насочат към дренажно поле, където тя се инфилтрира обратно в подпочвените води. Сградата използва повторно 95 процента от сивата вода. Съоръжението е снабдено и с  компостиращи тоалетни  които почти елиминират нождата от използването на питейна вода. Човешките отпадъци чрез компостери се превръщат в тор, който се използва извън площадката.

The Kendeda Building has a rooftop garden for beekeeping

Предизвикателството на живата сграда изисква 20 процента от площадката да се използва за земеделие. Ферма на покрива от 464 квадратни метра, състояща се от кошери, градина с боровинки и редица селскостопански лехи за отглеждане на храна, се напоява от дъждовна вода. На нивото на земята има и градина с овощни дървета с площ 500 квадратни метра, където учениците и посетителите могат да събират плодовете от дърветата, храстите и други трайни насаждения целогодишно. По пътеките, заобикалящи сградата, са вградени проходни павета и бетон, които абсорбират дъждовната вода  и тя свободно прониква  в земята. И накрая, пейзажът също е проектиран да намали допълнително потреблението на енергия в сградите. той включва стратегически разположени дървета и катерещи се лозя, които създават сянка, като по този начин охлаждат въздуха и фасадите на сградите.