продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

архитектура

Shimao Wonderland хотел вграден в неизползвана кариера в Китай

Shimao Wonderland е първият петзвезден хотел в света, построен в подземна, пълна с вода кариера. Той е успешно завършен и отворен за обществеността и също така е едно от най-екологичните места за престой в Китай. Построен в изоставена кариера на около 32 киолометра от Шанхай Проектиран от базираната в Лондон и Шанхай Jade + QA , с хотелът 337 стаи се спуска на 16 етажа под нивото на земята в рамките на бившата кариера. Кариерата, изоставена от 2000 г., е дълбока 88 метра, дълга 280 метра и широка 220 метра. Само с две от нивата на сградата над земята. още 16 етажа които се спускат надолу по скалистата стена. Две допълнителни нива са разположени под водата, която се намира в дъното на кариерата.

shimao-wonderland-intercontinental-hotel-complete4

Подземните етажи включват подводни стаи и ресторант с лице към 33-метров аквариум, плюс развлекателен комплекс, басейн и водни спортове. Покривът на хотела е над нивото на земята и е частично покрит с трева и дървета, за да се впише в околната топография и да запази местната среда. В непосредствена близост до хотела е тематичен парк със стъклена пътека и наблюдателна площадка, надвиснали над скалните кариери. Луксозният курортен хотел е не само ослепителна дизайнерска концепция: Той е построен, за да предотврати допълнителни екологични щети на околната среда около него и разполага с обширна програма за устойчивост. Хотелът всъщност е пример за „пасивна“ устойчивост, използвайки микроклимата на кариерата и топлинната инерция, като  скалите охлаждат хотела през лятото и го затопля през зимата.

shimao-wonderland-intercontinental-hotel-complete6

Хотелът разполага и с голям конферентен / бален център, заедно с развлекателни съоръжения на водната основа и басейни на дъното на кариерата. Външно има широко озеленени съоръжения за посетители, като тематичен развлекателен парк на открито. Хотелът принадлежи към веригата IHG и е с обща площ 62 171 квадратни метра разпределени на 18 етажа. В централната част сградата има впечатляващ стъклен атриум с форма на водопад, в който се намират асансьорите.

quarry-hero-image2

Конструкцията е направена от стомана и е вградена в бетонната основа. С други думи, хотелът не е фиксиран към скалата, за да се избегнат структурни повреди в случай на земетресение. Тази метална конструкция има формата на обърната „L“, тъй като горната част е единствената, която се свързва с ръба на кариерата и е закотвена към скалите. Кариерата имаше само един естествен водопад, но често пресъхваше, така че в крайна сметка беше решено да се премахне и да се създадат нови. Благодарение на всички тези модификации кариерата роди уникална екосистема, на един наистина необикновен хотел.