продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

електромобили

Aptera соларен електромобил с невероятен обхват

Aptera е първото електрическо / слънчево превозно средство, което не изисква зареждане за повечето ежедневни приложения. Благодарение на силата на слънцето мечтата да карате повече километри с по-малко въглерод, материали и енергия от мрежата вече е реалност. Aptera изглежда като самолетен фюзелаж минус крилата, което му придава коефициент на съпротивление 0,13 и позволява да се изразходва само 100 ват-часа енергия за 1,6 километра. По този начин с пакет от 100 kWh получавате повече от 1600 километра обхват.

Aptera Motors Returns With A Three-wheel 1,000-Mile Solar-Powered Electric Vehicle | SHOUTS

Или всъщност малко повече, тъй като Aptera има и още един трик: соларната си покривна система, която може да добави около 64 километра обхват в рамките на един (слънчев) ден. Добавянето на соларни панели към капака и люка може да добави още 38 километра обхват. Така че теоретично, в зависимост от местоположението и вашите навици на шофиране, може да не се наложи някога да включите това превозно средство. Над три квадратни метра или 180 ефективни слънчеви клетки са проектирани в структурата на каросерията. С това са успели да изградят система, която е ефективна, здрава и ще предлага години безплатно шофиране.

https://d2cdo4blch85n8.cloudfront.net/wp-content/uploads/2020/01/Aptera-Never-Charge-Solar-Powered-EV-image-2.jpg

От Aptera казват, че зареждането със слънчева енергия може да достигне обхват от 8 километра на час. Автомобилът с предно задвижване е способен да постигне до 96 км/ч за 5,5 секунди, като моделът с три задвижващи колела постига това за 3,5 секунди. И двете версии ще бъдат ограничени до малко над 177км/ч.  Размерите на акумулаторните батерии ще варират от 25,0 kWh (добри за около 400 километра обхват) до 100,0 kWh, като най-тежкият модел ще тежи 997 килограма. По същество карате батерия на колела. С бързо зареждане с постоянен ток, Aptera казва, че скоростта на зареждане от станция може да достигне 800 километра в обхват на  един час.

Aptera unveils three-wheeled solar electric car that "requires no charging" | Solar powered cars, Solar electric, Car

Aptera ще има пълна система за контрол на климата, която може добре да понася температури от -28 и до 50 градуса по целзий С тяло от композитни материали, предлагащо страхотна изолация и хубав нагревател, е много удобно да се кара и през зимата. Aptera ще предложи рекуперативно спиране, което използва двигателя на електрическо превозно средство като генератор, за да преобразува голяма част от кинетичната енергия, загубена при забавяне, обратно в акумулирана енергия в батерията на автомобила. Ценообразуването ще варира от $ 25 900 до над $ 46 000, в зависимост от опциите за вида  и капацитета на батериите.