продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

транспорт

Airlander 10 електрически хибриден дирижабъл

Британският производител Hybrid Air Vehicles е проектирал хибридно електрическо въздухоплавателно средство наречен  Airlander 10, дирижабъл, който би могъл да осигури по-малко въглеродни емисии и е  алтернатива на полетите на къси разстояния. Хибридният дирижабъл извлича своя издигане от комбинация от аеродинамичен лифт (като самолет), вдигащи газове (като дирижабъл) и векторна тяга (подобно на хеликоптер). Airlander 10 генерира до 40% от своя издигане от аеродинамиката чрез преминаване на въздух през корпуса, а останалата част от плаващото повдигане от хелия.

При по-ниска скорост и по-близо до земята, векторната мощност на двигателя се използва, за да осигури допълнително повдигане и маневреност при излитане, кацане при наземно обслужване. Hybrid Air Vehicles (HAV), която е базирана в Бедфорд, е проектирала дирижабъла, който може да отведе  до 100 пътници по популярни кратки маршрути като от Ливърпул до Белфаст с обхват до 750 километра. Компанията изчислява, че използването на техния дирижабъл ще доведе до  75 процента по-малко емисии от конвенционалните самолети с подобна роля. Хибридно електрическият Airlander 10 ще бъде изпълнен с хелий и задвижван от два електрически мотора, задвижвани от водородни горивни клетки отпред и два двигателя с вътрешно горене отзад.

До 2030 година и четирите двигателя на Airlander 10 ще бъдат електрически. Това ще даде на бъдещите клиенти възможност за полет с нулеви емисии. Използването на по-лека от въздуха технология означава, че Airlander 10 изисква значително по-малко мощност, за да генерира повдигане и летене. Въпреки че дирижаблите са по-бавни от традиционните самолети с фиксирано крило, Hybrid Air Vehicles посочи, че те могат да доставят пътниците по-близо до крайната си дестинация, тъй като могат да излитат и кацат на всякаква равна повърхност – включително вода.

Airlander 10 има обхват от около 7400 километра като може да остане до 5 дни във въздуха и има максимална скорост от 130 километра. Дирижабъла може да достигне максимална височина на полет от 6 километра като може да носи  до 10 тона максимален полезен товар. Основната кабина в пълна дължина (с изключение на пилотската кабина) предлага 195 квадратни метра площ. Най-големият модул на полезния товар ще бъде приблизително 46 метра дълъг и 6 метра широк.

Модулът с полезен товар се предлага с по-къси дължини за клиенти, които се нуждаят от външно място за монтаж или не се нуждаят от интериор с пълна дължина. Външната обвивка на Airlander 10 с дължина 91 метра и ширина 34 метра е изградена от полимер, наречен Vectran и представлява многослоен ламинат, проектиран за здравина, задържане на хелий и издръжливост. Изпълнен с хелий, корпусът е аеродинамичен с елипсовидно напречно сечение с извита надлъжна форма.

Вътре в корпуса на самолета има множество балонети. Тези отделения, пълни с въздух, помагат да се поддържа вътрешното налягане на корпуса при разширяване и свиване на хелия (например с промени в температурата и надморската височина). всички твърди конструкции на Airlander 10, включително компонентите на опашката и на перките, са изработени от вид фибростъкло вакуумирано в автоклав при ниски температури.

Hybrid Air Vehicles си партнира с британския авиационен бизнес, за да предложи Airlander 10 на авиокомпании и круизни компании. „Планът е да се произвежда поне 12 дирижабли годишно. Airlander 10 предлага уникална комбинация от ниски емисии, алтернативно гориво, шум и експлоатационни разходи. Неговата визия е да бъде бъдещето на авиацията с нулеви въглеродни емисии и днес предприема стъпки за постигане на тази дългосрочна цел.