продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

водни филтъри

JERRY самопочистващ се филтър за вода

Според доклад на УНИЦЕФ и световната здравна организация 1 на 3 души в световен мащаб все още нямат достъп до безопасна питейна вода. за да се справи с този проблем и смъртните случаи от диария, приписвани на небезопасна вода, Оливие Де Груйтер от студиото forthemany и предприемачът Айз ван Маанен създадоха JERRY, самопочистващ се воден филтър, направен специално, за туби за вода. Малкото, евтино устройство се надява да осигури безопасна питейна вода на тези, които имат най-голяма нужда от нея. „Разработили сме филтър за вода, който позволява на хората да почистват водата си ежедневно по един прост начин“, казва Де Груйтер.

Веднъж вкаран в тубата, продуктът функционира като филтър и кран за питейна вода. Дизайнът съдържа два филтъра, елиминиращи над 99,999% от бактериите и паразитите и над 99,9% от вирусите във водата. „чаша се пълни само с два натиска на помпата с малко сила, което позволява на малките деца и възрастните хора да филтрират водата с лекота“, продължава Де Груйтер. JERRY доставя приблизително количество от 2 литра вода в минута. Единственото слабо място при водните филтри е, че те бързо се запушват с пясък и мръсотия. Почистването на такъв филтър може да бъде сложна работа. Де Груйтер излезе с решението. При всяко движение на помпата, малко вода автоматично се изплаква в обратната посока обратно в контейнера чрез обратно промиване. Това автоматично ще пречисти филтъра. Звучи като просто решение, но беше технически предизвикателно. Това решение прави филтъра JERRY уникален.

Докато повечето водни филтри са интегрирани в големи резервоари, JERRY. Mоже да се монтира върху стандартна туба, която много домакинства вече притежават. Това елиминира необходимостта от транспортиране на обемисти контейнери, намалявайки логистичните разходи, необходими за доставяне на чиста вода на онези, които се нуждаят най-много от нея. Това устройство позволява на хората да пречистват водата в своите туби за вода, тъй като източникът на вода може да е замърсен, или самият съд може да не е чист, или и двете. Технически оптимизиран в сътрудничество с факултета по инженерно и проектиране в Технологичния университет на Delft, продуктът съдържа механизъм за самопочистване

Тази система гарантира, че продуктът се поддържа непрекъснато, без никакви сложни процедури за почистване, оптимизирайки живота на филтъра, с очаквана продължителност на живота над 10 000 литра вода. В момента дизайнът е част от пилотен продукт на Оxfam novib и Сesvi, където 130 прототипа  на филтъра JERRY ще бъдат тествани за период от шест месеца в лагер за бежанци в Ирак. През следващите 5 години студио forthemany има за цел да осигури безопасна питейна вода на един милион души.