продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

транспорт

A2V аеродинамичен авангарден и бърз катамаран

Със своята максимална скорост от 92 км/ч, новият бърз катамаран A2V, произведен във Франция, буквално се издига на корпуса си, за да увеличи скоростта, което също предлага предимството на драстично повишаване на икономията на гориво. Проектиран и построен от La Rochelle Advanced Aerodynamic Vessels, като тайната на 10.6 меровият A2V по отношение на производителността и ефективността е крилообразната форма на неговата централна секция. „Представете си лодката като летящо крило. Когато въздухът преминава през тунела между корпусите, долната страна създава повдигане. Колкото по-бързо плава, толкова по-лека става лодката във водата”

Fast, ecological transport - Catamaran - Multihulls World - Multihulls World

Този нов катамаран може да достигне скорост до 92 км/ч, напълно натоварен, докато 12-те му пътници се наслаждават на панорамната гледка,(броят на пасажерите варира в зависимост от предпочитанията на клиента) удобно разположена в предната част на кораба. Важно е и намалението наполовина на разхода на гориво в сравнение с конвенционалните бързи плавателни съдове. Именно тази икономия на гориво привлича Монако да избере този уникален и изключителен плавателен съд, за да превозва собственици на суперяхти от току-що отвореното яхтено пристанище „Кала дел Форте“ в Монако, което се намира на осем мили от Вентимиля, Италия. В този размер на плавателния съд концепцията за аеродинамична устойчивост на A2V предлага най-добрия доказан в морето отговор на необходимостта от скорост, комфорт, надеждност и екологосъобразност.

Monaco's high-speed catamaran shuttle begins sea trials | Nautic Magazine

Зад пробивната енергийна ефективност се крият години на научноизследователска и развойна дейност и изпитания в открито море. Колкото по-бързо върви криловидният съд, толкова по-силен аеродинамичен лифт той генерира и по-лек става във водата, като по този начин драстично намалява съпротивлението. Задвижван от двойни дизелови двигатели Yanmar 8LV с мощност 350 к.с.,(двигателите варират в зависимост от типа и предназначението на плавателният съд)  този 6,2-тонен катамаран може да превози 12 пътници в съвършен лукс при продължителна крейсерска скорост от 83 км/ч докато изгаря само 2,5 литра на  всеки 1800 метра – около половината от количество, използвано от високоскоростен ферибот. Като обхватът му с краисерска скорост е до 500 километра.

High speed shuttle announced for Cala del Forte

За да се гарантира, че собствениците на суперяхти се чувстват като у дома си, кабината на A2V разполага с големи, удобни кожени седалки, обърнати напред, с тапицерия от кожа и тик. Предното стъкло с пълна ширина гарантира на всички да имат панорамна гледка, докато се излежават в климатизиран комфорт. A2V на Портовете на Монако всъщност е вторият модел, който намери купувач. Първият наскоро отиде в É vian-les-Bains на швейцарското езеро Женева, където пренася гостите между Женева и петзвездните хотели в града.  Шарнирният покрив на плавателният съд разкрива огромна 50 квадратни метра задна отворена палуба, която може да бъде подредена според желанието на собственика да се наслаждава на живота в морето. Риболов, гмуркане, купон, всичко става възможно. Цената на плавателният съд е окло 1,2 милиона долара, но тя може да варира в зависимост от индивидуалните желания на клиента.