продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

транспорт

Venturi Antarctica електрическа полярна изследователска машина

Базираният в Монако производител на високопроизводителни електрически превозни средства  Venturi представи следващото поколение превозно средство с висока проходимост за Антарктида. Venturi Antarctica е първата в света полярна изследователска машина с нулеви емисии ще бъде разположена в белгийската изследователска станция Princess Elisabeth Antarctica през декември 2021 г. Задвижването с вериги, разбира се, е задължително поради съществуващата ледена и снежна покривка в Антарктика. Много внимание беше отделено на дизайна. На пръв поглед автомобилът изглежда футуристичен, но има изчистени линии. Оранжевият цвят очевидно се откроява ясно на фона на пейзажа.

https://www.motortrend.com/uploads/sites/5/2021/06/Venturi-Antarctica-electric-polar-exploration-vehicle-with-tracks-25.jpg?fit=around%7C770:481.25

Предисторията е следната. След завръщането си от пътуване до Антарктида през 2009 г. принцът на Монако Алберт направи забележка на президента на Вентури Гилдо Пастор, че изследователските станции там нямат екологични и без замърсяване превозни средства. Затова фондация „Принц Алберт II“ поиска от Вентури да разработи решение с нулеви емисии за транспортиране на пътници и оборудване до и от научноизследователски обекти. Проектирани са три последователни версии на превозното средство. На 1 юни 2021 г. в работилниците на Вентури беше представено последното поколение. Автомобилът ще работи в  Антрактида от 7 декември 2021 г.

https://www.motortrend.com/uploads/sites/5/2021/06/Venturi-Antarctica-electric-polar-exploration-vehicle-with-tracks-22.jpg?fit=around%7C770:481.25

Каросерията и стилът на автомобила са проектирани от Саша Лакич, дизайнерът, с когото Вентури работи в тясно сътрудничество в продължение на много години. Визията му ловко заобикаля техническите ограничения на отдела за научноизследователска и развойна дейност, които са свързани основно с топлоизолацията на автомобила, размера на батерията и тръбната структура на шасито. Саша Лакич също успя да се справи предизвикателството да разработи дизайн, който е универсален и в същото време осигурява правилното ниво на комфорт за пътниците в автомобила.

Venturi Antarctica може да превозва до шест души на сгъваемите седалки, включително оборудване и втора батерия за увеличаване на първоначалния пробег от 50 километра. Превозното средство е проектирано да работи при температури до -60 ° C, без да се влияе на работата на батерията. Неговата батерия от 52,6 кВтч захранва два двигателя от 60 кВт (80 к.с.) и се зарежда между 2  и 18 часа, в зависимост от инфраструктурата, от която се зарежда.  За да се избегнат проблеми със зареждането, има възможност за зареждане както от електрически контакт, така и от слънчева енергия. За период от 24 часа в Антарктида слънчевият панел на покрива може да достави 2 kW допълнителна енергия и също така осигурява минималната мощност, необходима за отопление и радио, като гарантира, че пътниците винаги остават в контакт с базата. Освен това, благодарение на регенеративните спирачки, получени от опита във Формула Е, се използва широко технологията за „възстановяване“ на енергия.  Теглото на превозното средство е 2,5 тона.

Тръбно стоманено шаси стои в основата на Venturi Antarctica, докато въглеродните влакна съставляват каросерията. Интересното е, че тялото е залепено заедно (от лепило, което остава еластично при много ниски температури) и след това е прикрепено към рамката, така че да няма точки за заваряване на панелите, които покриват шасито. Това прави по-добро уплътнение и помага да се отчетат различните нива на разширяване и свиване на стоманеното шаси и панелите на корпуса при екстремни температури.

Прозорците са двоен стъклопакет, студът е причина за използването на различни изолационни материали, включително полиуретан, фибростъкло и аерогел – композит на основата на силициев диоксид, разработен от НАСА. В пилотската кабина има място за двама пилоти, които и двамата могат да контролират машината чрез монтиран в центъра джойстик. Venturi Antarctica разполага с индикаторни светлини, клаксон, съраунд камери и круиз контрол.

С Venturi Antarctica учените получават ефективно, лесно за управление превозно средство с което ще могат да извършват своите изследвания в оптимални условия, без да замърсяват места, където качеството на анализите трябва да бъде точно до последната молекула.