продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

самолети

AirCar летящата кола с перспективно бъдеще

Словашка компания, известна като Klein Vision, наскоро завърши първия си междуградски полет между летищата Нитра и Братислава. В края на 35-минутното пътуване изобретателят на превозното средство, професор Стефан Клайн превърна AirCar в автомобил – процес, който отне по-малко от три минути при който колата прибира крилата и опашката си, преди да тръгне към града. Полетът беше направен с прототип който се задвижва от BMW двигател  с мощност от 160-к.с  фиксирано витло, балистичен парашут и може да лети с максимална скорост от 190 км / ч .

From dream to reality: Klein Vision's “flying car” to glide over traffic woes

В съобщение за пресата на Klein Vision се отбелязва, че прототипът е достигнал надморска височина от 2500 м и е успял да извърши стръмни 45-градусови завои като се е подложил на редица тестове за стабилност и маневреност под наблюдението на Гражданската авиация. При   тегло от 1100 кг прототипът може да носи двама души, с комбинирано ограничение на теглото до 200 кг, с полетен разход от близо 18 литра на час.   Сред усъвършенстваните технологии са прибиращите се крила, сгъваемите опашни повърхности, системата за разполагане на парашут и др.  Разработена от Klein Visiona и представенa за първи път през 2019 г., AirCar отбелязва невероятно бърз напредък. AirCar Prototype 1 направи първия си полет в края на 2020 г. и оттогава е записал 142 успешни кацания и над 40 часа летателни изпитания.

Slovak car-plane developers look to cash in on changing views of flying cars - spectator.sme.sk

142-тото кацане съвпадна с първия по рода си междуградски полет на AirCar, 35-минутно пътуване от международното летище в Нитра до международното летище в Братислава, Словакия. Стефан Клайн има още по-големи планове за последващите си действия. Той твърди, че предсерийният модел и ще разполага с двигател с мощност 300 к.с. с витло с променлив ход. Той ще се движи с  300 км / ч и ще има обхват от 1000 км във въздуха. Klein Vision се надява на сертифициране от EASA със сертификат за самолети с разрешение за път CS-23 и M1 за използване като автомобил.

Компанията също така се стреми да разнообрази гамата от опции с версии с 2 и 4 места и модел амфибия. Естествено, единственото нещо, което е по-добро от автомобил, който може да лети, е автомобил, който лети и плава. Ако може да се обобщи то с AirCar ще стигнете до дестинацията си без да преминавате през летището и да се занимавате  с митницата и  охраната. Можете да откарате AirCar до голф игрището, офиса, търговския център или хотела си и да го паркирате на нормално място за паркиране.