продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

архитектура

Най-големия в света музей на астрономията в Шанхай

След близо пет години строеж. Ennead architects завърши най-големия в света на астрономията музей, разположен в обширна зелена зона в Шанхай, Китай. Новият монументален музей, който се отваря за обществеността на  на 18 юли 2021 г., е проектиран без прави линии или прави ъгли, отразявайки геометрията на Вселената и динамичната енергия на небесното движение. неговата динамична форма създава завладяващо преживяване, което поставя посетителите в пряк контакт с реални астрономически явления. „при направата на тази сграда искахме да създадем място, където мисията на музея е напълно обвързана с архитектурата, която сама преподава и намира форма в някои от основните принципи, които оформят нашата Вселена“, отбелязват от Ennead architects.

Shanghai Planetarium Telescope will open this year and will become the largest planetarium in the world. #China #technology: shanghai

Разположен на 39 000 кв. м. е новият астрономически клон на музея на науката и технологиите в Шанхай е най-големият музей в света, посветен единствено на изучаването на астрономията. Чрез мащаба, формата и манипулацията на светлината сградата засилва осъзнаването на нашата фундаментална връзка със слънцето и земното орбитално движение. Отгоре музеят прилича на две свързани планетни орбити, със сферичен театър, разположен от едната страна, и обърнат сферичен купол от другата. Футуристичната сграда ще включва три основни изложби – Дом, Вселена и Одисея, показващи астрономически знания, теории за Вселената, както и историята и текущото състояние на човешкото изследване на космоса и за да води посетителите на обиколка около Слънчевата система, далечни галактики и дори черни дупки и да разбере открият света на астрономията и да се вдъхновят хората да мислят за нейното бъдеще.

Shanghai Astronomy Museum completes lighting tests - Chinadaily.com.cn

Изложбената зона „Дом“, без съмнение, е най-удивителната от всички.Тя позволява на посетителите да се разхождат в нашата слънчева система, за да изпитат миналите и настоящите версии на Земята, Луната, Слънцето и други планети, Основната сграда се състои от три структури за три небесни тела: Окo, Обърнат купол и Сфера. Заедно те образуват гигантски астрономически инструмент, който проследява времето въз основа на промените в светлината и сенките. Една от важните части на музеят е слънчевата кула която ще позволи на посетителите да наблюдават изображения с висока разделителна способност на слънчеви петна, слънчеви изригвания и слънчеви изпъкналости чрез професионални оптични устройства.  Музеят ще организира дейности за наблюдение на звездите и наблюдение на слънцето, тъй като разполага с 1-метров телескоп, който е най-големият сред астрономическите музеи в Китай, и 65-сантиметров слънчев телескоп.

https://images.adsttc.com/media/images/54fe/6810/e58e/ce05/b400/00b5/large_jpg/06_Shanghai_Planetarium_Ennead_Architects.jpg?1425958879

Музеят разполага с 8K куполна театрална и изложбена площ с ултрависока разделителна способност с различни теми. Ще бъдат показани колекции, включващи около 70 метеорита, включително тези от Луната, Марс и Веста, както и над 120 колекции от артефакти, включително оригинални творби на Исак Нютон, Галилео Галилей и Йоханес Кеплер.  Музеят ще използва много технологии, за да ангажира посетителите. Линии, показващи изкривяването на пространството, ще се появят на земята, докато вървят. Ще могат да разгледат повърхността на Луната с очила за виртуална реалност или да легнат, за да наблюдават звездното нощно небе в планетариума, който е с диаметър 17 метра. Музеят ще може да бъде домакин на посещения на около 6000 души на ден. Основното послание е върху създаването на вълнуващо преживяване за посетителите, така че те да напуснат музея с по-любопитен ум за космоса и любов към астрономията. Когато е официално отворен, музеят ще работи от 9 до 16 часа, като входните билети са на цена от 30 юана ($ 4,50) за възрастни и 15 юана за студенти.