продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

електромобили

Electra Meccanica Solo електромобил за един пътник

Electra Meccanica Vehicles Corp е канадска фирма за дизайн и производство на автомобили, базирана във Ванкувър, която наскоро направи скок към световното производство на електрически превозни средства. Компанията пусна първия си водещ продукт, наречен SOLO, който е специално създаден, едноместен, триколесен, напълно електрически автомобил, който се появи на поточната линия през есента на 2020 г. Solo EV има обхват от 160 километра, захранван от 17.3kWh NCA литиево-йонна батерия с течно охлаждане и максимална скорост от 128 км/ч, което удостоверява безопасността му при шофиране по магистрали. Електрическият мотор е с мощност 53 к.с.и 139 Nm въртящ момент с задвижване на задното колело, способност да преодолее  0-96 км/ч за 12 секунди. На зарядно устройство от ниво 2, 220V, Solo EV се зарежда изключително бързо (2,5 часа за заряд до 85%) и е снабден с универсален съединител J1772, който е съвместим с универсални зарядни станции от които отнема приблизително четири часа за пълно зареждане.

2019 Electra Meccanica Solo Review (First Drive)

Въпреки че Solo е класифициран технически като мотоциклет, отпред стои елегантна решетка, спретнато монтирана на набор от 15-инчови джанти, оградена от стилни LED фарове. Едноместната кабина с висока видимост е достъпна от две врати от всяка страна, което означава, че можете да паркирате на трудно място и лесно да излезете и да влезете в превозното средство. Той предлага пълен цифров LCD панел от инструменти , камера за задно виждане, 4-степенна регулируема отопляема седалка, климатичен контрол и система за обеззаразяване, цифрова стерео система Bluetooth и дистанционно влизане без ключ. Напълно затворената кабина с волан и крачни педали доставя аурата на нормалното пътническо превозно средство, с което всички сме свикнали, но само за един пътник. Що се отнася до безопасността, Solo EV е снабден с тристепенна защита от странични удари от двете страни и ролбар, за да запази безопасността на водача в случай на сблъсък.

https://uncoverla.com/wp-content/uploads/2020/11/electra-meccanica-solo-red-test-drive_interior_2020-10_01.jpg

Инженерите на EV също обмислят да използват електронния контрол на стабилността (ESC), който е компютъризирана технология, която подобрява стабилността на автомобила чрез откриване и намаляване на загубата на сцепление при извършване на тесни завои с висока скорост. Това означава, че спирането автоматично се прилага към колелата поотделно, за да се противодейства на прекомерното и недозавиването, като по този начин се намаляват шансовете водачът да загуби контрол над автомобила. Solo EV се оказва несъмнено по-безопасен, по-надежден и по-устойчив на атмосферни влияния от двуколесния мотоциклет. Триколесният автомобил  притежава дискови спирачки и предлага страхотен радиус на завиване, като се има предвид, че се движи на три колела. В комбинация с електронен сервоусилвател на волана, Solo е в състояние да комфортно маневрира около тесни места, което прави забележително по-лесно паркирането в сравнение с четириколесния лек автомобил.

С височина 134 сантиметра, Solo EV предлага сравнително ниска позиция на седене, което заедно с ниският център на тежестта, допринася главно за неговата стабилност. Той се движи плавно по магистралата, а конструкцията е доста похвална за триколесно превозно средство. Solo EV предлага 180 градусов поглед от едноместната кабина и ясна видимост около автомобила. Освен това, с помощта на електрическите огледала и камерата за обратно виждане, автомобилът има много минимални слепи зони. Solo се предлага и с багажник с капацитет от 141 литра. Автомобилът е с дължина от 3 метра и е всичко, от което се нуждаете за самостоятелно шофиране. С цени, започващи от 18 500 щатски долара, Solo EV  предлага перфектен стил, евтин, с ниска поддръжка, екологичен EV, който потенциално може да оформи бъдещето на микро-мобилността.