продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

транспорт

Окачен влак със стъклено дъно предлага зашеметяващи гледки

Китай пусна първия в света окачен влак движещ се по монорелса със стъклено дъно който ще позволи на пътуващите да направят 270-градусов изглед на живописния пейзаж на местата през които преминава. Проектът се нарича Dayi Air-Rail и бе представен в Чънду, провинция Съчуан в югозападен Китай. Вътре във вагоните, всички страни с изключение на покрива са остъклени. Влакът предлага 270-градусова гледка през щедрата стъклена облицовка заедно със стъкленото дъно. Влакът е изработен от леки въглеродни влакна и композитни пенообразуващи материали, което значително намалява теглото му до около 2,5 тона. Като реверанс към родния си град, композицията е боядисани така, че да наподобяват панда, отдавайки почит на Ченгду, домът на китайската програма за развъждане на пандата.

https://www.globaltimes.cn/Portals/0/attachment/2021/2021-06-28/239e4271-c7ff-4b97-931e-0829a6b1e721.jpeg

Всеки влаков вагон има максимален капацитет от 120 души, като влаковата композиция може да развие скорост до 80 км/ч. Въздушната релса ще се използва за свързване на места с относително малък пътникопоток, тъй като има за цел да служи като по-голяма туристическа атракция за да увеличи туристическия трафик в определени райони. В момента железопътната линия се състои от четири гари, които свързват важни туристически пунктове и транзитни връзки в града. Общата дължина на изградената монорелса е 11,5 км. Описан от местните медии като първият влак в света, работещ на възобновяема енергия, влакът е снабден с литиеви батерии, които осигуряват тяговата мощност.

https://planetofhotels.com/guide/sites/default/files/styles/paragraph__text_with_image___twi_image/public/2021-07/Dayi-Air-Rail-Project-2.jpeg

За напълно прозрачния дизайн някои хора може да се притесняват от проблема с прекалено горещото време и твърде много слънце през лятото, затова вагоните са оборудвани с климатик за охлаждане. Освен това добавянето на специални филтри към стъклото намалява до известна степен слънчевата радиация. Долното стъкло на монорелсовият влак може да се променя между прозрачно и непрозрачно. Такъв дизайн на пода също може да позволи на пътниците, които се страхуват от височината, да се возят спокойно.

https://oss.seetao.com/upload/image/20210630/723733172a3be32d30b4379ed84ea31a.jpg?x-oss-process=image/format,webp

Модулният дизайн на цялото превозно средство може да реализира различни форми на напълно или частично прозрачни вагони на една и съща платформа, съвместими с нови енергийни батерии и триколесно захранване. Проектът Dayi Air-rail, който включва първата нова демонстрационна линия за въздушни пътувания в Китай, е разработен основно от Zhongtang Air Rail Technology Co Ltd. Те планират да завършат строителството до края на годината,