продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

охладители

Gradient прозоречен климатик с термопомпа

Климатиците могат да бъдат грозни, шумни, не се вписват по фасадите на сградите и допринасят за изменението на климата. Но броят на климатиците ще  се увеличи, До 2050 г., според една прогноза, ще се използват 5,6 милиарда климатици, в сравнение с приблизително 1,6 милиарда сега. Технологията на термопомпа е бъдещето на охлаждането и отоплението, но инсталирането й беше скъпо. Сега с Gradient  получавате малка термопомпа за вашия прозорец. Gradient е стартиращо предприятие в Сан Франциско, проектира алтернатива, която може да помогне за справяне с предизвикателствата на традиционните климатици. С възможността да  се използва както за отопление, така и за охлаждане, термопомпата може да намали въглеродния отпечатък на отоплението, вентилацията и климатизацията (HVAC) със 75%. Тъй като мрежата може да премине към възобновяема енергия, този отпечатък може по същество да бъде напълно елиминиран.

 

Съществуват технология за производство на отоплителни и охлаждащи системи, които нямат високи въглеродни емисии. Gradient  е тук, за да направи продукти, които ви позволяват да сте охладни, без да загрявате планетата. Gradient, се е заела да промени това с уред, който е ефективен, иновативен и благоприятен за климата. Централизираните термопомпи стават все по-популярни поради своята енергийно ефективна технология. Но тези централизирани системи са скъпи и недостижими за мнозина. Базирана в Сан Франциско, Gradient  е разработила тих и ефективен климатик с термопомпа, който да замени конвенционалния климатик за прозорци. Компанията, казва, че ще замени конвенционалния климатик за дома с по-ефективно, спестяващо място, по-добре проектирано решение, което поддържа домовете хладни с усъвършенствана технология на термопомпа и климатичен хладилен агент.

El aire acondicionado bonito que contamina un 75% menos | Architectural Digest España

Друга уникална характеристика на дизайна е начинът, по който той пада под повърхността на прозореца, така че да не блокира гледката. Освен това е лесен за инсталиране, отнема около 15 минути с минимални инструменти. Термопомпата, която спестява място, е предназначена за монтаж на прозорци, с два компонента, подобни на кутия-един отвътре и един отвън-свързани отгоре с платформа, която лежи в основата на прозорец. Устройството „е проектирано да бъде лесно за инсталиране. Gradient въвежда постижим начин за охлаждане на помещения, но също така може да произвежда топлина. Това означава, че може да отоплява и охлажда всяко пространство с прозорец. Компанията посочва, че Gradient използва 30% по -малко енергия от стандартния климатик с променлив ток. Смята, се че уредът използва подобрен контур на топлопреминаване и нов дизайн на ролково-диафрагмен компресор и топлообменник.

 

Охлаждащата течност в стандартните климатици е друга грижа за околната среда и тъй като Gradient  вече гледа в бъдещето, казвайки: „Ние използваме R32 като хладилен агент днес, но нашата цел е да преминем към дори по -благоприятни за климата хладилни агенти в близко бъдеще. Естествените хладилни агенти създават по-ефективни и щадящи климата продукти; ние вярваме, че те са бъдещето на индустрията. Погледът на компанията е  насочен към R290 като хладилен агент за своята термопомпа. „Смятаме, че R290 би било много ефективно и екологично решение фокусирани сме върху проектирането на архитектура, която свежда до минимум количеството хладилен агент, свежда до минимум течовете и улеснява възстановяването и рециклирането в края на живота на системата“ казват от компанията. Gradient каза, че термопомпата ще бъде достъпна , първоначално в САЩ, преди лятото на 2022 г