продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

вятър

MingYang обяви най-голямата вятърна турбина в света

Морските вятърни турбини претърпяват трансформации и подобрения които са  ключови  решения за енергийния преход. Непрекъснатите иновации и еволюцията на технологията за вятърни турбини позволиха на разработчиците да се впуснат в по -дълбоки води и да се възползват от допълнителни ресурси на вятъра. MingYang Smart Energy винаги е мотивиран да стимулира тази тенденция чрез иновации и е постигнал нов крайъгълен камък с въвеждането на новата 16-мегаватова MySE 16.0-242, най-голямата вятърна турбина с хибридно задвижване в света. Проектирана за силен вятър, включително от клас тайфун, мощната MySE 16.0-242 се отличава с изключителен капацитет от 16MW, ротор с диаметър 242 метра, остриета с дължина 118 метра и зашеметяваща 46000 квадратни метра площ, еквивалентна на повече от шест футболни игрища. С най-големия в индустрията ротор и най-високия номинален рейтинг,  турбината на MingYang е настроена да премести границите на производството на вятърна енергия още повече.

MingYang launches new 16MW offshore wind turbine | Windpower Monthly

Една турбина MySE 16.0-242 може да генерира 80 000 MWh електроенергия всяка година, достатъчна за захранване на повече от 20 000 домакинства. За сравнение, тя произвежда 45% повече енергия от предишния модел турбина на MingYang само с 19% увеличение на диаметъра на ротора. Ползата за околната среда също е значителна: в сравнение с производството на електроенергия от въглища, един MySE 16.0-242 може да елиминира повече от 1,6 милиона тона емисии на CO2 в рамките на проектирания си 25-годишен живот, което го прави силен принос за постигането на целта за въглеродна неутралност. Теглото на гондолата на MySE 16.0-242 е конкурентно ниско при по-малко от 37 тона на МВт. В сравнение с по -тежката гондола, отбелязва MingYang, масата на главата й позволява по-ефективно използване на кулата и фундаментната конструкция, което води до по-малко закупени материали и логистика.

MingYang Smart Energy launches 16 MW turbine | 4C Offshore News

Доказаните технологии за трансмисия с хибридно задвижване на MingYang, особено средно скоростната планетарна скоростна кутия с разпределение на натоварването и допълнителното високо прецизно смазване на главния лагер, са напълно оптимизирани за да се гарантира здравината и ефективността на тази нова турбина. Цялата силова електроника и MV-трансформатора бяха преместени нагоре в кулата на гондолата, опростявайки окабеляването и подобрявайки удобството за поддръжка на системата. На второ място, херметичният дизайн предпазва гондолата от тежка корозия от соленият въздушен поток, като същевременно позволява вътрешно охлаждане от естествения въздушен слой, което води до идеална работна среда и надеждна работа в рамките на гондолата.

China's MingYang presents 16-MW offshore wind giant

Очевидно вятърът запълва празнините, които слънчевата енергия не може, и това ще бъде решаваща част от енергийния микс занапред. Увеличаването на индустрията с тези огромни турбини е основната причина, поради която експертите в индустрията прогнозират, че разходите за вятър от морето ще спаднат между 37 и 49 процента до 2050 година.  Като обяви най -голямата в света офшорна вятърна турбина, MingYang се представя като потенциален конкурент за трите най -големи разработчици на вятърни турбини на Запад – Vestas, Siemens Gamesa и GE Renewable Energy MingYang казва, че MySE 16.0-242 е само началото на своята „нова 15MW+ офшорна продуктова платформа“ и че може да работи инсталирана на морското дъно или на плаваща основа. Пълният прототип ще бъде построен през 2022 г., инсталиран и въведен в експлоатация до 2023 година. Търговското производство се очаква да започне през първата половина на 2024 година.