продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

на вода

Candela C-8 премиум електрическа лодка на подводни крила

Candela току-що разкри най-новата си електрическа лодка на подводни крила, Candela C-8. Това е високотехнологичната ултра премиум електрическа лодка, предназначена за масово производство. Въпреки че се отличава с ефикасността на иновативната технология на Candela, лодката също е до голяма степен е ръчно изработена от екзотични материали което олицетворява висококачествено производство за индивидуални купувачи. Новата C-8 Candela  извежда технологията на следващото ниво и в същото време се фокусира върху направата на лодка, която да притежава целия комфорт, който бихте очаквали, като същевременно е проектирана за ефективно масово производство. Candela C-8, включва кабина за осем пътници, голямо шезлонг, просторна кабина с легла за двама възрастни и две деца и дори морски душ и тоалетна. Въпреки че е по-голям от предишния модел, C-8 с осем пътника всъщност използва по-малко енергия благодарение на свръх-ефективния си електрически задвижващ блок C-POD, разработен от Candela както и подобрен набор от сензори и авионика.

Candela C-8 revealed as mass-produceable flying hydrofoil electric boat

Подобно на самоуправляващите се автомобили на Tesla, C-8 разполага с автопилот, който поддържа лодката на предварително зададен курс, намалява натоварването на капитана и позволява по-релаксиращо преживяване. Подводните крила също са свързани в автоматична система, разработена от Candela, като се настройват в реално време, за да поддържат перфектно равен полет въпреки променящите се вълни.  Подводните крила на C-8 се прибират над ватерлинията за акостиране и плаване в плитки води и автоматично се регулират, когато се използват, за да поддържа лодката стабилна, докато тя се движи по водата. Корпусът и крилете са проектирани да се намали енергията, необходима за издигане на C-8 до скорост от 29 км/ч, като в този момент лодката разширява подводните си крила, за да се повдигне и да се плъзне по водата при минимално съпротивление.

Подводните крила намаляват съпротивлението до 80 процента, което й позволява да работи във пълна тишина. След това лодката може да достигне електронно ограничената си максимална скорост от 55 км/ч.Подводните крила позволяват на C-8 буквално да лети над върховете на вълните, което прави пътуването по-гладко и по-удобно от типичните разклащащи се, подскачащи скоростни лодки. В особено бурни води корпусът е проектиран да помага на лодката да се върне обратно на хидро фолиото си, след като удари голяма вълна. И ако морето е просто твърде бурно за подводни крила, C-8 може да се управлява като нормална лодка,(подводните крила се сгъват и прибират в корпуса) макар и с намален обхват. C-8 може да се похвали с обхват на плаване над 93 км при движение до 44 км/ч. Като двигателят разполага с 37 kW при пълна скорост. 40 kWh батерията на лодката може да се презареди сравнително бързо за два часа с трифазно зарядно устройство.

Други първокласни функции в C-8 включват диван за четирима души в кабината, душ със сладка вода, опционален твърд покрив за студена среда или за защита от слънце, първокласна озвучителна система и 15,4-инчов сензорен екран с висока разделителна способност за навигация и управление. Запечатаният задвижващ механизъм C-POD е ​​почти без поддръжка благодарение на 3000-часов цикъл на поддръжка (в сравнение с около 100 часа за дизеловите лодки). C-8 е също 95% по-евтин за експлоатация от лодките на течно гориво и по-ефективен от всяка друга електрическа лодка, което води и до по-ниски разходи за електроенергия. Лодката тежи 1605 килограма като товароносимостта е шофьор + 700 кг.  В момента се приемат резервации за C-8 и се очаква да започне производство през януари 2022 г. Цената на която се продава лодката е 290 000 евро.