продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

електровелосипеди

BMW i Vision AMBY визионерско решение за градската мобилност

С i Vision AMBY,  от BMW представят първият високоскоростен педелек за урбанисти, BMW Group открива едно наистина a визионерско двуколесно решение за градската мобилност на утрешния ден. Отвън BMW i Vision AMBY прилича на електровелосипед, но предлага значително повече възможности. BMW, се стреми i Vision AMBY да носи елегантните и спортни линии на авангарден състезател по крос-кънтри. BMW заявява, че естетическият стил на i Vision AMBY е „дефиниран от визуална лекота и мощен атлетизъм. Като за начало. Рамката е изработена от същия анодизиран алуминий, използван за носещите части на каросерията на BMW i Vision Circular. Освен това части от волана и батерията са изработени от полимери, рециклирана пластмаса.

BMW i Vision AMBY е оборудван  със система за електрическо задвижване с три скорости за различни видове пътища. При режим 1 задвижващата система позволява скорост до 25 км/ч по колоездачни пътеки, при режим 2 до 45 км/ч по пътищата в центъра на града и режим 3 до 60 км/ч по многолентови пътища и извън градските зони. Потребителите на високоскоростния педелек трябва да въртят педалите за да се възползват от помощта на електрическото задвижване което означава, че няма бутон или газ за движение с нулево усилие. Батерията е разположена в центъра на рамката. Нейните 2000 Wh позволява пробег съответстващ и обратно пропорционален на скоростта, което е норма за превозни средства с електрическо задвижване или подпомагане, като режим 1 дава 300 км, режим 2, 180 км и режим 3 намалява обхвата до 75 км.

BMW i Vision AMBY, no electric bicycle, it’s a pedalec Image #1342558

Благодарение на технологията за бързо зареждане, батерията се се презарежда само за три часа. Прехвърлянето на мощност става чрез зъбен ремък с ниска поддръжка, а трансмисията е интегрирана в задвижващата система. Едностранно люлеещо се рамо, уникално за BMW Motorrad, свързва задното колело с рамката. Скоростите се регулират в зависимост от това дали смартфонът на ездача е свързан с Amby, като BMW предвижда ограничения за потребителите, като класове лицензи и застрахователни разпоредби.

BMW i Vision AMBY, no electric bicycle, it’s a pedalec Image #1342555

I Vision AMBY също е оборудван с авангардна интелигентна технология, като всички настройки на мотора се контролират чрез мобилно приложение. С приложението потребителите могат да зареждат своите профили на мотора и да избират своя клас лиценз и дори застрахователното покритие, приложимо към съответния им лиценз. Нещо повече, мобилното приложение служи като виртуален ключ на мотора и може да бъде отключено и стартирано чрез разпознаване на лица. BMW е интегрирал автоматизирани режими на шофиране в зависимост от вашето местоположение (използвайки технология за географско позициониране), които гарантират, че ше се движите с  правилната скорост за конкретния път, по който карате. I Vision AMBY   ще се обездвижи, ако телефонът на собственика му не е наблизо, за да го активира.

BMW i Vision AMBY, no electric bicycle, it’s a pedalec Image #1342541

Други технически характеристики на Amby са електрически регулируема стойка на седалката, която автоматично се настройва до предпочитаната височина на ездача въз основа на цифровия ключ, като самата височина на седалката автоматично се задава от Amby, след като потребителят въведе биометрични данни като височина и вътрешно измерване на крака. Тъй като електровелосипеда може да се карат извън града, BMW интегрира в редица технологии за безопасност. Като той може да бъде оборудван със система ABS, автоматични дълги светлини, стоп светлини, дневни светлини, контрол на налягането в гумите, както и така наречения радар за приближаване с обхват до 140 метра. Това дава на потребителя визуално и звуково предупреждение (чрез приложението) за превозни средства, приближаващи се отзад.

Ходовете на окачването от 120 мм отпред и отзад са идеални за всички случаи и за движение в града или при скорост до 60 км/ч. Върху 27,5-инчовите капли са монтирани по-големи и по-широки гуми от обичайното, за да може да се гарантира максимален комфорт и сигурност дори и при по-високи скорости. Междуосието е 1160 милиметра (размер на рамката M/ L) като теглото на BMW i Vision AMBY е 30 килограма.

Велосипедът, независимо дали е с електрическа поддръжка или не, предлага много предимства в града. Не само по отношение на удобството, но и по отношение на устойчивостта, функционалността, шофирането без емисии и ефективното използване на енергия. Двуколесното BMW i Vision AMBY подчертава посланието за кръгова икономика на BMW i Vision Circular