продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

електромобили

Stella Vita автономен соларен кемпер

Соларният екип от Техническия университет в Айндховен , Нидерландия е изградил редица свръхефективни превозни средства със слънчева енергия  през годините, за да се състезава в World Solar Challenges, и сега представя най-новия си дизайн. Кемперът  Stella Vita  ще излезе на път по-късно този месец за 3000-километрово пътуване из Европа. Извитата концепция на кемперът изградена от студентският екип, е описана като вид слънчева къща на колела и има 8.8 квадратни метра слънчеви клетки на покрива  в компактен вариант но плъзгащите се панели могат да се разгънат за обща площ на навеса от 17,5 квадратни метра , когато са паркирани в лагера. Енергията се събира в 60-kWh литиево-йонна батерия, като превозното средство може да достигне скорост до 120 км/ч. и може да измине в слънчев ден до 730 километра.Обхватът с напълно заредена батерия може да достигне до 600 км за шофиране през нощта.

Solar-Powered Stella Vita Camper Has Pop-Up Roof, Pop-Out Panels

Кемперът има повдигащ се покрив, така че водачът и пътникът могат удобно да стоят и да се движат вътре, да готвят в кухнята или да вземат душ – като всички нужди на Stella Vita от енергия, включително системата за електрическо задвижване, се очаква да бъде захранвани само от Слънчевата система, така че не би трябвало да се разчита на инфраструктура за зареждане по маршрута на пътуването. Stella Vita може да осигури комфортен живот на двама души, като вътрешното пространство разполага освен компактен кухненски блок, и с  удобно и комфортно обурудване с Г-образна пейка с вградено място за съхранение, малка маса за хранене, рафтове и шкафове и зона за спане, тоалетна също така телевизор. лаптоп и кафе машина.

Solar-Powered Stella Vita Camper Has Pop-Up Roof, Pop-Out Panels

В кабината водачът може да следи статистиката за енергията чрез централния дисплей, а в централната конзола има място за преносим Bluetooth високоговорител. Превозното средство има две големи противоположни врати зад кабината, които отварят интериора за светлина и въздух, докато разгънатите соларни панели също могат да осигурят малко сянка, когато къмпингуващите са седнали отвън.

Students to embark on 3,000-km road trip in "solar house on wheels"

За да докажат възможностите на концепцията, членовете на екипа трябва да предприемат европейско слънчево турне. Тръгвайки от Айндховен в Холандия на 19 септември, епичните авантюристи ще се отправят на юг през Золдер към Брюксел, където се планира спирка. Планирани са още спирки за Париж, Льо Ман, Ил де Ре, Бордо, Биариц, Сарагоса, Мадрид, Толедо и Кордоба, като пътуването с дължина 3000 км приключва в най-южния град в Испания , Тарифа, на 15 октомври.