продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

веломобили

Podbike Frikar заменя кратките пътувания с кола

Електрическият велосипед Podbike Frikar е предназначен да замени кратките пътувания с кола. Той обединява комфорта на автомобилите с всички предимства на колоезденето, правейки го едновременно по-достъпно и по-привлекателно за по-голяма група хора. Четириколесният е-мотор е със защитно покритие от плексиглас,  гарантиращо, че колоездачът е защитен от атмосферните влияния и други дразнители. Под капака се побират един възрастен и едно дете. Може да тегли и ремарке за велосипед. Електровелосипедът е проектиран да се движи в режим на педално подпомагане в рамките на регламентите, определени от ЕС; т.е. максимална подпомагана скорост е 25 км/ч, максимална непрекъсната помощна мощност от двигателят е 250W и подпомагането престава да функционира ако колоездачът спре да върти педалите.

Podbike Използва  три двигателя/ генератора, два, които действат като електронна трансмисия и един, който действа като помощен мотор и електронна спирачка. Мощността на асистиращия двигател е ограничена до 250 W непрекъсната мощност. Захранването не се предава на колелата чрез верига, а първо към  помощният генератор, оттам токът тече към двата електродвигателя, всеки от които се намира в задните колела.  Като 57 Nm  въртящ момент е максимумът, който може да осигури на асистиращия двигател. Тук присъства и режим на регенеративно спиране. Част от спирачната енергия се възстановява от двигателите. По този начин, според Podbike, обхватът може да бъде увеличен с до 40 процента. Когато скоростта надвиши 50 км/ч (само възможно при спускане), електрическите двигатели автоматично започват леко да спират автомобила.

The Podbike: A Human-Powered 4-Wheel Electric Bike From Norway | Electric bike, Bike, Bike rally

Електровелосипедът има обхват от 90 км на батерия. Има място за няколко батерии. Frikar всъщност е веломобил с напълно независимо окачване, позволяващ високо въздушно налягане в гумите, осигуряващо ниско съпротивление при возене, но все пак предлагащо комфортно каране. Ниският център на тежестта позволява много високи странични сили без опасност от преобръщане, така че можете да поддържате скоростта на превозното средство през завоите, намалявайки необходимостта от спиране. Управлява се с помощта на дръжките на кормилото, които стърчат от пода на кабината от двете страни на седалката. Управлението е свързано с предната ос. Ако дръпнете лявата дръжка към себе си, предните колела се завиват наляво. Ако издърпате дясната дръжка към себе си, тя отива в обратната посока. Спирачните лостове са монтирани под дръжките на кормилото. Подредбата е същата като при всеки друг велосипед.

Електронният велосипед е с дължина 2,3 м, ширина около 0,8 м и височина малко над 1 м. Безопасността е гарантирана от корпус, изграден от леки, но устойчиви материали, проектиран с голямо внимание към аеродинамиката. Предлага се също отопление и въздушен филтър в кабината. Електробайкът Frikar е класифициран като велосипед в Европа (можете да използвате по велоалеи). Не са необходими лиценз или регистрация. Теглото е 90 килограма, максималната товароносимост е  200 килограма има възможност на до 160 литра място за съхранение зад седалката. Налични опции: Чистачка за прозорци, вентилатор за отопление и вентилация, детска седалка, теглич за ремарке за велосипед, зимни гуми и др. Цената на която ще се предлага Podbike Frikar е 4 995 евро.