продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

батерии

LAVO първата в света соларна хибридна водородна батерия

Австралийската компания LAVO е разработила система за съхранение на водород за битови слънчеви системи. Това е първата в света интегрирана хибридна водородна батерия, която се комбинира със покриванa слънчева енергия за да достави устойчива, надеждна и възобновяема зелена енергия на вашия дом и бизнес. Разработена в партньорство с Университета на Нов Южен Уелс, Сидни, Австралия и Design + Industry, Системата за водородна енергия от LAVO се състои от система за електролиза, масив за съхранение на водород и система за захранване на горивни клетки, свити в един атрактивен шкаф. Когато електричеството от слънчевата система на покрива не е необходимо, то се съхранява под формата на водород. За да може след това да служи като гориво за горивната клетка, когато слънчевата система не доставя електричество.

The 40kWh, $34,750, 196kg hydrogen battery for the home | EcoGeneration

Системата е висока около 1,68 м, широка 1,20 м и тежи 324 кг, Това я прави с обема на средно голям шкаф. Свързвате го към вашия слънчев инвертор (той трябва да е хибриден) и захранващата вода (чрез пречиствателна единица) и се отпускате, тъй като той използва излишната енергия, за да електролизира водата, освобождавайки кислород и съхранявайки водорода  Водородът се съхранява в патентована метална хидридна гъба при налягане 30 bar или 435 psi.  Водородните устройствата за съхранение на енергия за дома са по-скоро като литиево-йонни батерии. Те включват слънчевата батерия на немската компания Sonnen, която се предлага с капацитет между 10 и 50 kWh, или домашната батерия на Tesla Powerwall, която съхранява 13,5 kWh. Водородната хибридна батерия на LAVO осигурява непрекъсната мощност от 5 kW и съхранява над 40kWh електроенергия – достатъчно за захранване на средностатистическия австралийски дом за два дни с едно зареждане.

World-first home hydrogen battery stores 3x the energy of a Powerwall 2

Системата е проектирана така, че лесно да се интегрира със съществуващите слънчеви панели, създавайки значителна възможност за LAVO да има незабавно и забележимо въздействие. Има Wi-Fi свързаност и приложение за телефон за наблюдение и контрол, а предприятията с по-високи нужди от мощност могат да работят с няколко успоредно, за да образуват интелигентна виртуална електроцентрала. Водородът често се разглежда неправилно като опасно гориво, обикновено поради катастрофата на Хинденбург през 1937 г. Въпреки това, компанията казва че водородната система по своята същност не е по-опасна от други с конвенционални горива като бензин или природен газ.

Животът на това нововъведение е приблизително 30 години, което е три пъти по -дълго от това на литиевите батерии, благодарение на зависимостта му от водороден газ, а не от химикалите в конвенционалната батерия, като LAVO отбелязва че животът на батерията е 20 000 цикъла на зареждане. Компанията предлага водородната батерия готова за монтаж от средата на тази година. Тя струва 34 750 австралийски долара (26 900 щатски долара) за първите 2500 единици и ще изисква напълно възстановим депозит, за да осигурите вашата предварителна поръчка за LAVO. През следващата година се очаква разпространение в световен мащаб като цената ще спадне до 29 450 австралийски долара (22 800 щатски долара).