продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

самолети

Zephyr стратосферен дрон захранван от слънчева енергия

Европейският аерокосмически производител Airbus обяви успешното завършване на изпитателния полет на своя стратосферен дрон със слънчева енергия Zephyr S в САЩ. Той постави и нов рекорд за надморска височина за безпилотна въздушна система (UAS) в своя клас, издигайки се до 23,19 километра в небето над Аризона САЩ. Така приключва най-амбициозната и успешна полетна кампания на Zephyr до момента. Тестовата кампания, проведена през 2021 г., се състоеше от общо шест полета, четири полета с ниска надморска височина и два стратосферни полета. Стратосферните полети летяха по около 18 дни без кацане, общо над 36 дни стратосферни полети в кампанията с фиксирани крила което е стъпка към превръщането на стратосферата в оперативна реалност.

https://www.researchgate.net/profile/Sanja-Bauk-2/publication/349428515/figure/fig1/AS:992883544977408@1613733292077/Airbus-Zephyr-S-HAPS-in-stratosphere-Source-Airbus.jpg

Постоянният полет на Zephyr е без аналог, съчетаващ устойчивостта на геостационарен спътник, като същевременно запазва маневреността, подобна на тази на традиционен самолет. С тегло 75 кг, Zephyr S е най -големият от линията стратосферни самолети на слънчева енергия с размах на крилата 28 метра Самолетът може да носи полезен товар от само 5 кг. Но това е достатъчно, за да се поддържа усъвършенстваната система за оптично наблюдение на Земята Zephyr (OPAZ) носеща полезен товар за поточното предаване на данни от наблюдението на повърхността, като изображения с висока разделителна способност или на видео за събиране на разузнавателна информация освен това и комуникация, Zephyr има потенциала да осигури свързаност до най-отдалечените части на света. Никое друго въздушно решение не предлага директно 4G/5G устройство на постоянна дневна и нощна база, допълващо съществуващата инфраструктура.

Zephyr 8 To Provide British Forces With Improved Surveillance

Един Zephyr има покритие, еквивалентно на това на 250 клетъчни кули. Освен това самолетите остават във въздуха до 26 дни без кацане благодарение на литиево-йонните батерии Amprius на общо тегло 24 кг. Батериите се зареждат през деня от тънки, гъвкави, високоефективни слънчеви клетки от галий-арсенид, монтирани на крилата. По време на полета Zephyr може да предава интернет сигнали на военни и цивилни, в случай че нямат достъп до кабелна връзка. Устройството ще осигури потенциал за революция в управлението на бедствия, включително наблюдение на разпространението на горски пожари или разливи на петрол. Той осигурява постоянно наблюдение, проследявайки променящия се екологичен пейзаж в света.

Обикновено серия от спътници се използват за осигуряване на безжична глобална интернет връзка, която се доставя на нискоземна орбита с помощта на ракети-носители. Airbus се фокусира върху по-евтина алтернатива, която работи на електрически двигатели и следователно е напълно екологична. Като първата по рода си стратосферна станция, Zephyr предлага устойчиво и адаптивно решение, за разлика от други безпилотни самолети. Неговата устойчивост дава възможност за непрекъснато летене в продължение на месеци, на около 21 километра, над атмосферните условия и конвенционалния въздушен трафик. Това е платформа с висока надморска височина и е единствената, която е демонстрирала дълголетие ден/нощ в стратосферата.