продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

архитектура

Ia Orana малка къща изпълнена със светлина и гледки

Малката къща е малка дървена постройка, която е построена върху пътно ремарке. Следователно може да бъде преместен изцяло и по всяко време. Освен че преди всичко това е икономично и екологично решение да живеете с по-малко материални притежания, в пространство, специално проектирано да отговаря на собствените ни нужди това е и предизвикателство към дизайна. Малката къща е родена в Съединените щати преди около двадесет години. Френското движение е младо, но вече има много изненади! Една от тях е френска занаятчийска компания Baluchon и нейните малки къщи , една от които е Ia Orana. Когато се занимавате с дизайна на малко жилищно пространство, предлагано от малка къща, максималното остъкляване наистина може да помогне да се почувства по-малко тясно. Френската компания Baluchon възприе този подход със своята наскоро завършена Ia Orana и наистина отваря дома за светлина и гледки.

http://www.tinyhouse-baluchon.fr/uploads/fcd24e59c5482677cca9b2a5dcf0bf75309b4531.jpeg

Ia Orana (което означава здравей на таитянски) е с дължина само 6 м  за да се представи това в перспектива, малките къщи в САЩ обикновено надвишават 9 м и се гради на ремарке с двойна ос като е завършено в кедър, с алуминиев скатен покрив. Тази къща се отличава с щедро остъкленият си входа, който е висок почти три метра! Плъзгащите се врати разширят жилищното пространство до бъдеща тераса и създадат красиво впечатление отвътре и отвън. Голяма подвижна кутия за цветя е монтирана на същата стена и ще предложи възможност за озеленяване на фасадата като красиво ще се  свърже с планираната палуба отвън. Оформлението също е доста просто, което винаги е добра идея, когато няма много налично място.

http://www.tinyhouse-baluchon.fr/uploads/d990483780c4340c7127545c6ecf47c5cf91b60d.jpeg

Интериорът е светъл и топъл. Всекидневната е обзаведена с диван, малко работно дъбово бюро и масичка за кафе, плюс място за съхранение и хубав висок таван, тъй като над него няма таванско помещение. Местата за съхранение в долната част на фронтона са по-дълбоки, отколкото изглеждат, тъй като се простират в разширението, видимо отвън. До дневната има относително просторна кухня, която разполага с фризер (но без хладилник, по желание на собственика), печка с два котлона на пропан, плюс шкафове тристепенно вертикално чекмедже за буркани и мивка. Има и няколко стъпала за изтегляне, за да улесните достигането до пространството за съхранение над главата.

http://www.tinyhouse-baluchon.fr/uploads/e265a58dda5e575a9bd4781b37242c78d5e1379c.jpeg

Кухнята се свързва с банята, която е доста просторна според френските стандарти за малка къща и разполага с мивка, ъглова суха компостна тоалетна с кофа от неръждаема стомана и резерв от дървесни стърготини, пералня със сушилня чекмеджета за съхранение и душ с размери 160 x 80 см. Над банята се намира спалня на дома, до която се достига чрез спестяваща място подвижна стълба. Това е типична малка спалня за къща с нисък таван и има достатъчно място за двойно легло 140х190см и няколко рафтове. Малката къща несъмнено е едно малко бижу създадено с изключително внимание към детайла. Ia Orana вече е инсталирана във френските Алпи. Няма информация за цената и, но малките къщи на Baluchon започват от 80 000 евро.