продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

веломобили

Northern Light Motors 428 веломобил с аеродинамично тяло

Вземайки името си от дължината на вълната на синия спектър на полярното сияние, веломобилът 428 в момента се разработва от британския стартъп Northern Light Motors. Подобно на повечето други веломобили, 428 може да бъде описан като лежаща триколка, която поставя ездача в аеродинамично тяло. И докато почти всички други включват задвижване с верижно задвижване, този използва категорично различен подход. От една страна, педалите на 428 не са директно свързани с задвижващото колело. Вместо това, педалите задвижват генератор, който от своя страна зарежда батерията от 48V/10Ah, която захранва мотора на задната главина. Тази хибридна система позволява на ездачите да генерират и съхраняват електричество, докато въртят педали по относително лесен терен, за по-късно използване при изкачване по хълмове или потегляне от място.

Въпреки че моторът има номинална мощност от 1000 вата, той може да бъде електронно ограничен, за да отговаря на стандартите в различни страни. Според компанията поддържането на електрическа крейсерска скорост при педално подпомагане от 56 км/ч трябва да бъде възможно „за тези хора със средна до добра физическа форма“. Моторът може да увеличи мощността при педално подпомагане в рамките на обхвата на батерията който е 80 км „с умерени човешки усилия и неагресивно шофиране“ въпреки че надстройката до батерия с по-голям капацитет (20Ah) удвоява тази цифра до 160 км автономност. Отвъд този диапазон, задвижващата система просто предава на ездача съществуващата сила на въртене към двигателя чрез генератора/акумулатора, без да добавя допълнителен ефект, като трансмисията разполага с възможност за  регенеративно спиране. Батерията е малка и може да се сваля, което означава, че може да се вземе в дома или на работното си място, за да се съхранява и презарежда лесно.

Макар че много хора може да се чудят за безопасността на веломобилите, този включва обръч и подсилена предпазна клетка около ездача, той има предни и задни зони на смачкване, плюс това всичките му контактиращи зони са над височината на бронята на автомобилният трафик. Корпусът на прототипът в момента е направен от полистиролова пяна, покрита с фибростъкло, въпреки че производственият модел ще има обвивка от полиестерна смола. Някои от другите характеристики на 428 включват предно и задно композитно окачване с листови пружини, товарно пространство, достатъчно за няколко торби с хранителни стоки, хидравлични дискови спирачки, интерфейс със сензорен екран, свалящ се капак за дъжд, плюс LED предни и задни светлини.

Допълнителните екстри включват подвижен покрив, мигачи, GPS модул за проследяване и камера за задно виждане. Теглото на веломобила накланя везните при 52 кг.  Докато максималната му товароносимост е 120 килограма. Трябва също да се  отбележи, че докато 428 е моделът, който в момента е функциониращ прототип, се предлагат и два модела с по-високи характеристики. Те се наричат ​​557 и 630, като се отнасят съответно до спектрите на зеленото и синьото в полярното сияние. Цените започват от 2799 британски лири за модела 428.