продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

водни филтъри

Бутилките на CamelBak с филтрите за вода на LifeStraw

Когато се снабдява с питейна вода на открито, това може да е ненужен риск. Докато, новата линия бутилки, разработена съвместно от CamelBak и Lifestraw, е проектирана да сведе риска от замърсяване до минимум. Съдовете за пиене опаковат две филтриращи технологии в един съд, оставяйки на паразитите, бактериите и токсините малък шанс да си проправят път от другата страна. Комбинирайки преносимостта и издръжливостта на Camelbak с технологията за филтриране, с която е известен Lifestraw, новата колекция включва няколко интегрирани бутилки за вода и резервоари, както и самостоятелни филтри. Новата линия от бутилки се състои от стандартни бутилки от 590 и 945 милилитри, вакуумно изолирани бутилки от неръждаема стомана и бутилки изработени от лека рециклирана пластмаса както и  2-литров воден мех. Докато потребителите черпят вода от тези бутилки, могат да бъдат спокойни от хидратирането в движение. Водата се филтрира два пъти първо преминава през мембраната с кухи влакна на Lifestraw, която събира 99,99 процента от бактериите, паразитите и микро пластмасите.

cdn.hiconsumption.com/wp-content/uploads/2021/1...

Мембранните микрофилтри на LifeStraw са изработени от мембранна технология с кухи влакна – подобна технология, използвана при бъбречна диализа. Тези мембрани са направени от малки сламки, които съдържат микроскопични пори с диаметър 0,2 микрона. Мръсната вода навлиза от едната страна на сламките и чистата вода преминава през порите, докато бактериите, паразитите, микропластмасите, мръсотията, тиня и пясъка са блокирани и не могат да преминат, защото са твърде големи. След това водата си проправя път до йонообменния филтър, който събира олово, хлор, химикали и други замърсители, които могат да влияят на вкуса и цвета. Йонообменият филтър съдържа смола с катиони, които са свързани с влакната и  са безвредни. Когато течност, съдържаща други разтворени йони, преминава през влакната, разтворените йони във водата (като олово и други тежки метали) се обменят с невредни йони, които в момента са свързани с влакната. В резултат на това вредните елементи се блокират и се освобождават безвредни йони, което прави водата по-безопасна за пиене.

https://www.insidehook.com/wp-content/uploads/2021/10/unnamed.jpg?w=1024&resize=1024%2C640

След това водата излиза от запазената марка на CamelBak, Eddy+Straw капачка, която е устойчива на разливане при отваряне и устойчива на течове при затваряне, предлагайки чист и постоянен поток от освежаваща питейна вода. Издръжливата неръждаема стомана 18/8 е завършена с устойчива на пот прахово покритие и поддържа водата студена в продължение на 30 часа с вакуумна изолация с двойна стена. Пластмасовите бутилки са без BPA, BPS и BPF. Двулитровият воден мех Crux има една разлика в това, че вместо йонообменния филтър използва филтъра с активен въглен на LifeStraw за премахване на нежелани химикали, улавяйки ги в малките пори между въглеродните атоми.

Дълготрайният мембранен микрофилтър издържа до 4000 литра пречистена вода и по принцип трябва да се сменя един път в годината, докато  йонообменният  филтърът и този с активен въглен издържат до 100 литра вода при правилна употреба и поддръжка, и се сменят на всеки месец. Заедно с бутилките за вода и резервоара, Camelbak предлага и пълна гама от самостоятелни филтри, които могат да отговарят на уникалните и различни нужди от филтриране, които потребителят може да има. Цените започват от 45 щатски долара за бутилка от 590 мл, докато версията от 945 мл се предлага за 50 долара. Изолираната версия от неръждаема стомана ще ви струва 70 долара, като 2-литровият мех Crux завършва колекцията на 69 долара.