продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

техника

Е-Corner Module за паркиране на 90 градуса и завъртане на място

Hyundai Mobis направи стъпка към революция в маневреността на електрическите превозни средства. След като представи своята концепция за колела e-Corner Module „всичко в едно“ технологията за автомобилни колела от следващо поколение, която позволява паркиране на 90 градуса и завъртане на място. Модулът e-corner интегрира системите за управление, спиране, окачване и задвижване в колелото. Концепцията на модула e-corner беше представена за първи път на CES 2018. През това време Hyundai Mobis успешно предефинира концепцията за нейното практическо използване в автомобила и разработи електронен блок за управление, а също така завърши функционалните тестове. След като бъде направена проверка на надеждността и проучване за осъществимост на масовото производство, Hyundai Mobis ще започне да поема поръчки за масово производство от световни производители на автомобили за своето приложение.

https://pbs.twimg.com/media/FDLV9vMWYAIIdkc.jpg

Е-Corner предизвиква традиционния задвижващ механизъм и дизайн на шасито, като интегрира функциите на двигателя, спирането, окачването и кормилното управление в механизми с едно колело, разположени във четирите ъгъла на автомобила. Най-голямото предимство на модула e-Corner е, че не изисква никаква механична връзка между частите, особено кормилната колона което позволява по-добро използване на пространството в автомобила. Това улеснява смяната на междуосието и гарантира много по-голяма гъвкавост при проектирането на посоката на вратите и размера на автомобила. Новите модули e-Corner могат да се въртят около оста си дори под по-голям ъгъл от първоначално очаквания на Hyundai.

https://list23.com/img/hyundai-mobis-developed-an-e-corner-module-that-rotates-a-90-degree-wheel.jpeg

Докато традиционните механични оси са ограничени до около 30º завъртане на колелото, електронният ъгъл предлага завъртане на колелото на 90 градуса, когато е необходимо, например при паркиране, и позволява шофиране (странично) и нулев завой, което означава въртене без движение напред или назад. Монтажът с болтове обещава да даде на превозните средства гъвкавост да маневрират свободно около препятствия и да пълзят странично в и извън най-тесните места за паркиране. Тази функция ще увеличи гъвкавостта на превозното средство, минаващо през тесните улици на града и съответно ще подобри градската среда за шофиране.

Когато модулите e-Corner достигнат фазата на производство, Hyundai Mobis планира да ги интегрира в специфична модулна платформа предназначени за електрически превозни средства (PBV) и казва, че те  ще са важен елемент от стратегията за развитието на компанията. Hyundai планира да превърне тази технология в ключова част от своя „умен град на бъдещето“ до 2025 година. Многофункционалните самоходни PBV ще могат да изпълняват много задачи, транспортираики както хора, така и стоки. От компанията също така възнамеряват да доставят  e-Corner Module за клиенти, които искат да ги интегрират в собствени превозни средства.