продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

транспорт

Electra бъдещето на електрическите фериботи

Базираната в Калифорния стартираща компания за морски технологии Boundary Layer Technologies представи своята нова концепция за напълно електрически ферибот с подводни криле, Electra, която може да се похвали с два пъти по-голяма скорост и обхват от съществуващите електрически фериботи с обхват до 185 километра и крейсерска скорост от 74 км/ч. Electra беше представена от Boundary Layer Technologies миналата седмица, като твърди, че новият концептуален ферибот не само предлага два пъти по-голяма скорост и обхват от съществуващите електрически фериботи, но също така предлага намаление на оперативните разходи с до 35% в сравнение с наличните алтернативи на фериботи на изкопаеми горива.

https://cdn.inceptivemind.com/wp-content/uploads/2021/11/ELECTRA-hydrofoiling-ferry.jpg

Фериботът за 150 пътници разполага с батерията с капацитет от 9000 kWh, която може да бъде напълно заредена за по-малко от 3 часа, използвайки от 2400 kW система за зареждане, което е около 1,3 минути зареждане за всяка една морска миля обхват. По време на работното време обаче Electra ще може да извършва кратки зареждания по време на качването и слизането на пътниците, докато по-дълго зареждане се извършва през нощта.  Задвижването на електрическият ферибот с подводни криле значително намалява шума в кабината с до 20 dB в сравнение с конвенционалните фериботи. Неговата система за фолиране също така предлага отлично поведение в морето и комфорт при каране. Технологията на подводните криле е ключът към електрификацията на пътническите фериботи.

Чрез намаляване на съпротивлението на кораба с два пъти, изискванията за захранване също се намаляват наполовина, което увеличава скоростта и обхвата на електрическият ферибот. Това отваря вратата за електрификация на повечето фериботни маршрути по света.  Подводните фолиа на Electra се отличават с много малка предна площ, което значително намалява вероятността от удар на отломки. В допълнение, Electra е оборудвана с пренасочващ сканиращ сонар и компютъризирана система за откриване и избягване на обекти, която може да открие потопени обекти в обхват до 1000 метра. Конструкцията на подводните криле има отлично мореплаване в бурни води, докато корпусът преминава над вълните, премахвайки типичните движения, които причиняват морска болест. Electra е проектирана да работи комфортно в повечето крайбрежни зони със значителни височини на вълните.

Boundary Layer Technology твърди, че Electra е в състояние да покрие далечни маршрути и може да обслужва 48% от фериботните маршрути около Гърция и нейните острови също така може да обслужва над 90% от фериботните маршрути в САЩ. Electra е вълнуващо развитие за фериботната технология и показва обещание за декарбонизиране на фериботните операции и добавяне на ново изживяване към пътуването на клиентите. В момента Boundary Layer Technologies очаква да пусне в експлоатация първата Electra до първото тримесечие на 2024 г. в региони като Съединените щати, Скандинавия и Средиземноморието.