продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

транспорт

Yara Birkeland първият автономен товарен кораб с нулеви емисии

Когато става въпрос за автономен превоз на товари с нулеви емисии, превозните средства, които първо идват на ум, са камиони и самолети. Сега Yara International очаква да извърши плаване с първия автономен (без екипаж), напълно електрически товарен кораб в Норвегия до края на 2021 г. Извършва се много работа за борба с изменението на климата в глобален мащаб. Намаляването на емисиите на парникови газове е едно от тях. Според Международната морска организация, корабната индустрия в момента представлява до 3% от глобалните емисии на парникови газове. В този контекст Yara Birkeland – първият в света автономен товарен кораб с нулеви емисии – е разработен от норвежка компания. Проектът за електрически, автономен товарен кораб, който за беше първи път реализиран като концепция през 2017 г. , вече е към своя край. Yara Birkeland ще отиде на първото си пътуване в края на тази година. Товарният кораб ще пътува от Herøya до Brevik в Норвегия, като само три центъра за контрол на данни на сушата ще наблюдават пътуването.

Тези центрове ще се справят с обработката на информацията при извънредни ситуации и, ще извършват мониторинг на състоянието на кораба, оперативен мониторинг,  ще осъществяват подкрепа за вземане на решения, наблюдение на автономния кораб и околностите му и всички други аспекти на безопасността. Интерфейс към логистичната операция на Yara ще бъде внедрен в оперативния център в Herøya.  Yara планираше да отплава през 2020 г., но от COVID-19 пандемията забави пътуването. Това не е първият кораб без екипаж от всякакъв вид, който се движи напред, но е първият изцяло електрически модел. Електрическият кораб е с дължина 80 метра ширина 15 м дълбочина 12 м. Yara Birkeland разполага с батерия от 7 MWh, захранваща двa Azipull двигатели от 900 kW (азимутни капсули) както и два тунелни тласкатели от 700 kW.(тунелните тласкащи устройства са проектирани да осигуряват странична сила на кораба, за да подобрят способността за маневриране в пристанище)

https://www.seereisenportal.de/fileadmin/_processed_/a/c/csm_Yara_Birkeland_32ab3c9c21.jpg

Очаква се корабът да пътува с максимална скорост от 13 възела (24 км/ч) и да носи 103 контейнера със стандартен размер (обща вместимост 120 контейнера). Като се има предвид, че контейнерните кораби обикновено пътуват със скорости между 16 и 25 възела (30 до 46 км/ч), електрическият кораб е сравнително бавен. Товаренето и разтоварването ще се извършва автоматично с помощта на електрически кранове и оборудване. Корабът няма да има баластни резервоари, но ще използва батерията като постоянен баласт. Корабът ще бъде оборудван и с автоматична система за акостиране – акостирането и скачването ще се извършват без човешка намеса и няма да изискват специални изпълнения от страна на дока. Навигацията и автономните операции на кораба ще се поддържат от редица сензори за близост, включително радар,  лазерно сканиращо устройство  (LIDAR), система за автоматична идентификация (AIS), система за изображения и инфрачервена (IR) камера. Комуникационните системи на ще включват морско широколентово радио и връзка с виртуална частна мрежа (VPN) чрез Inmarsat.

Компанията казва, че новият й кораб значително ще намали емисиите на CO2 и азотен оксид и ще подобри пътната безопасност, като премахне до 40 000 пътувания с камиони в населени градски райони. Първоначално товаренето и разтоварването на кораба ще изисква хора, но компанията иска да направи цялата операция без екипаж. Така че тя ще работи за разработване на автономни кранове и транспортери – превозни средства, които поставят контейнери върху кораби. Yara Birkeland е пример за амбицията на Yara за иновации и намиране на решения, благоприятни за климата, които могат да бъдат комерсиализирани. Целта на Yara е да въведе кораба без емисии в търговска експлоатация. Различни модели на собственост или партньорства ще бъдат оценени за експлоатация и бъдеща комерсиализация.