продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

скутери

Gyro Canopy-e електрически товарен покрит скутер

Honda Japan представи електрическа версия на популярното триколесно превозно средство Gyro. За разлика от оригиналния електрически модел Gyro, който се появи по-рано тази година, вариантът Gyro Canopy-e получи предно стъкло и истински покрив за защита при лошо време, като дъжд или ярко слънце в някои случаи. Компаниите за доставка особено тези които доставят в градски райони, са целевата група на новия електрически товарен скутер. Сегашното поколение Gyro Canopy-e е почти идентично на външен вид с концептуалния модел, представен преди 10 години на автомобилното изложение в Токио, но съвременният модел е много по-добре подготвен  за движението в града.

https://electrek.co/wp-content/uploads/sites/3/2021/11/2211028-gyro_003H.jpg

Новият триколесен скутер се отличава с голямо предно стъкло и покрив, които се извиват нагоре над ездача, завършвайки в краят на  облегалката. Благодарение на това, ориентираният към доставката електрически скутер защитава от дъжд своя товар. Ветрозащитното стъкло, е с моторизирана чистачка с двойна връзка, също за да се осигури видимост в движение при дъжд.  Honda Gyro Canopy идва с електрическо задвижване и по-важното, сменяеми две батерии, Двете батериите имат общо капацитет от  2,6 kWh и могат да бъдат заменени с прясно заредени батерии, след като бъдат изтощени. Целият процес отнема по-малко време отколкото за зареждането на резервоара с бензин.  Като самите батериите се зареждат за около 5 часа от електрическата мрежа.

https://media.zenfs.com/vi/news_tvbs_com_tw_938/d32e27ffef018251c148bac6e7c36534

Скутерът се задвижва се от електродвигател с пикова мощност от 3200 W (4,3 к.с.) с номинална изходна мощност от 580 W и 13 Nm въртящ момент при 2300 об/мин. Електрическата триколка може да се похвали с максимален обхват от 77 км при средна скорост от  30 км/ч, макар да изглежда бавно това е почти скоростта на трафика в много гъсто населени градски райони, където те ще се използват.  Въпреки че се вози на две колела отзад, скутерът е много тесен, широк само 700 мм и има междуосие от 1360 мм, има радиус на завиване от 1,9 м. Шарнирният механизъм гарантира, че предната част на триколката се накланя в ъглите, за да можете да шофирате бързо по време на завиване, докато товарната секция остава равна. Корпусът отпред и използва люлеещ се механизъм за свързване с задните две колела. Докато каросерията на скутерът се накланя при завъртане, тя успява да придава  усещане за сигурност, балансирайки трите колела.

https://www.honda.co.jp/GYROCANOPYe/assets/images/top/image-02.png

Освен това налична е и функция за подпомагане на заден ход, която е удобна за връщане назад в тясно пространство. Теглото, включително батериите, е посочено като 168 кг. Засега Honda Gyro Canopy e се предлага в 2 цветови варианта (бял и червен) за 715 000 йени (6 275 долара) – нещо, което може да звучи доста високо за отделен клиент, но не би трябвало да струва много за бизнеса, който вероятно ще закупи скутерите.