продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

къмпинг

Xpanse първата в света прибираща се соларна тента за RV

Тъй като все повече собственици на RV (превозно средство за отдих) отиват на сухо къмпингуване, има нарастваща нужда от захранване извън мрежата. Слънчевата енергия е предпочитаният източник на енергия за RV, но нека си го кажем, пространството на покрива е ограничено. Собствениците на RV в преобладаващата част искат да къмпингуват по-често, но са фундаментално ограничени от достъпа до захранване. За да отговори на тази нужда, базираната в Калифорния компания за възобновяема енергия Xponent Power разкри това, което твърди, че е първата в света прибираща се соларна тента за RV. Разгъната с натискане на бутон, стилната и компактна соларна тента Xpanse осигурява сянка, като същевременно генерира над 1,2 kW слънчева енергия, за да помогне за захранването на всичките ви уреди и всичко друго, от което се нуждаете.

https://cdn.homecrux.com/wp-content/uploads/2021/10/Xponent-Power-launches-Xpanse-Retractable-Solar-Awning-for-RVs_2.webp

Соларната тента Xpanse е съвместима с повечето RV (включително контролери за зареждане, батерии и инвертори, плюс RV уреди като хладилници, осветление и микровълнови печки) като използва високоефективни, твърди слънчеви панели, за да даде възможност за продължителни приключения извън мрежата. Тентата може да се монтира от двете страни на автомобила. Тентата Xpanse може да се интегрира със съществуващи покривни инсталации, разширявайки възможностите за производство на слънчева енергия отвъд покрива на RV. Соларната тента е малко по-дълъга от 4,50 метра, докато се простира в ширина от близо 2,10 метра, след като бъде разгърната. Xpanse е съставен от тънки, високоефективни слънчеви панели, които се сгъват заедно по зигзагообразен начин и се крият в защитна обвивка в горната част на RV, когато не се използват. Xponent каза, че са необходими 30 секунди за удължаване или прибиране на тента. Слънчевите панели са здрави, без огъващи се компоненти, които потенциално могат да се повредят. Единствените зони, които се огъват, са пространствата между панелите, които в крайна сметка позволяват на тентата да се разгъне и прибере.

Соларната тента Xpanse има иновативен, патентован дизайн, който създава малки пролуки между слънчевите панели, когато те са разгърнати. Тези пролуки позволяват преминаването на вятъра, което значително намалява повдигането от вятъра и прави тентата по своята същност устойчива на вятър. Слънчевата тента е проектирана да се справя със значително по-високи скорости на вятъра в сравнение с платнената тента. Освен това  соларния сенник е програмиран автоматично да се прибира напълно, когато скоростта на вятъра премине предварително зададен праг. Тентата няма защита срещу дъжд, с изключение на корпуса, където лежи, когато е прибрана. Дизайнът е гъвкав, което означава, че трябва да се побере при повечето къмпинг ремаркета или кемпери с покрив достатъчно дълъг, за да монтират основата на слънчева тента. Това също означава, че можете да инсталирате две от всяка страна, за да получите повече от 2000 W мощност, и тъй като тентата не заема много място на покрива, тя  може да работи със съществуващи слънчеви панели.

Екипът на Xponent е в преговори с производителите на автомобили и RV за предоставяне на соларната тента Xpanse като предварително инсталирана опция на новите им превозни средства. Компанията Също така предвижда приемането на своята прибираща се слънчева технологична платформа на няколко различни пазара като мобилни медицински, военни, полицейски и спешни помощи, както и малки домове, апартаменти и др. Това определено е иновативно енергийно решение, което не жертва нищо в процеса на генериране на енергия, но има цена. Xponent Power иска 10 000 долара за Xpanse, но ако изберете предварителна поръчка преди 15 ноември, цената пада до 7500 долара. Предвижда се доставките да започнат през втората половина на 2022 г.