продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

велосипеди

Tuck Bike първият сгъваем велосипед със сгъваеми колела

Можете ли наистина да преоткриете колелото? Инженерът Алекс Анимашон можеше и го направи и всичко беше с крайната цел да достави перфектния градски велосипед, който можете да сгънете до размера на уикенд чанта за лесно транспортиране и съхранение. Сгъваемите велосипеди не са новост, компактните им размери в сгънато състояние ги прави подходящ избор за обитателите на апартаменти с малко или никакво място за съхранение на велосипед. Но този, наречен Tuck Bike, е различен, макар че  както рамката  така и кормилото се сгъва подобно на всички останали при него най-важното е че има сгъваеми колела. Ето защо Анимашон го нарича първият велосипед в света със сгъваеми колела. Tuck Bike има три режима на сгъване, в зависимост от това колко малък искате да стане. Най-малко впечатляващият е режим Curtsy, в който можете само да свивате кормилото за временно съхранение в тесни пространства, като в коридор.

Вторият е Quickie, който отнема само пет секунди и предлага сгъване на рамката наполовина, привеждайки колелата едно до друго. Този е идеален, когато трябва да вземете велосипеда със себе си в градския транспорт и искате той да заема възможно най-малко място. Когато е сгънат по този начин, велосипедът се търкаля на собствените си колела, така че не е нужно да правите никакво повдигане. Третият режим е Full Monty, който свежда Tuck Bike до размерите на куфар с размери 65 x 40 x 86 см, за да бъде по-компактен достатъчно, за да се побере под бюрото ви, под масата в бара или в собствения ви дом. Това е възможно и чрез сгъване на двете колела, като всяка единица се свива на три секции, които се подреждат заедно и след това се прибират вътре в рамката. Анимашон  сравнява колелото с парчета за пица, предварително нарязани на три филийки, които след това можете да пренаредите.

Джантите от карбонови влакна са укрепени в краищата и отделните сегменти се държат заедно с клинови скоби, така че свръзките всъщност са най-здравата част на колелото. Всяка третина от колелото е независима и здрава и когато са сглобени заедно, те са още по-здрави. Има още една последна скоба в главината като имате нужда от поне три освободени скоби, за да отворите, преди който и да е сегмент да може да се сгъне. Велосипедът се движи с изработени по поръчка Gecko Rubber безвъздушни гуми, така че никога няма да се притеснявате за спукване. Гумите от пяна означават, че можете да сгъвате и разгъвате колелото, без да се налага да изпускате въздух или да надувате. Рамката е изработена от алуминиева сплав, така че е лека (13,6 кг) и издръжлива. Едноскоростният велосипед разполага с механични дискови спирачки Tektro и интегрирани в рамката малки колелца, които ви позволяват да го търкаляте, когато действителните колела са сгънати и прибрани.

Едно от най-големите притеснения при сгъваемите велосипеди е доколко издръжлив  е продукт с панти и вероятно се чудите колко издръжливо може да бъде колело, разделено на три части. Анимашон казва, че ездачите нямат причина да се притесняват, сгъваемото колело е преминало цялостно тестване от трета страна и отговаря на международния стандарт за надеждност (ISO) и американския стандарт за потребители (CPSC). Несъмнено  велосипед със 28 инчови колела, който се побира под бюрото ви като същевременно е забавен за каране, независимо дали го сгъвате или не, отваря нови хоризонти пред производителите на сгъваеми велосипеди. Tuck Bike се предлага в два размера на рамката, средна и голяма. Ранните поддръжници могат да го получат от Кickstarter на специална цена от 1795 долара. Пазарната цена ще е 1995 долара, като доставките са планирани за октомври 2022 г.