продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

транспорт

Gaussin за бъдещето на водородните товарни камиони

Френският производител Gaussin представи първия си електрически камион, H2 Racing Truck. Камионът, задвижван с горивни клетки, трябва да демонстрира представянето на обявената електрическа платформа на Gaussin при мисии на дълги разстояния като рали Дакар през януари. Така  Gaussin възнамерява да демонстрира надеждността и производителността на своята водородна пътна гама. H2 Racing Truck ще бъде технологичен носител за по-нататъшно развитие на гамата от пътни камиони, планирана за 2022 г. който навлизат на пазара на електрически камиони. Очаква се новата архитектурата да поддържа превозни средства от 18 до 44 тона. Спецификациите на H2 Racing Truck, включват задвижване на четирите колела, одобрено за движение по пътищата което съчетава два 300 kW електрически двигателя с 82-kWh батерия и 380-kW горивна клетка.

https://autodesignmagazine.com/wp-content/uploads/2021/11/2021111103_gAUSSIN.jpg

Системата включва също охладителна система и резервоари, които могат да побират 80 килограма водород. Gaussin посочва пробег от около 250 километра при състезателни условия, което означава при максимална скорост от 140 km/h и време за зареждане от 20 минути.  Производителят казва, че лекото шаси е създадено изрично за производителността и интегрирането на водородната система. Френската фирма ангажира италианската дизайнерска къща Pininfarina през лятото да „създадат напълно нова концепция на кабината, която представлява комфорт и безопасност на водача и в същото време интелигентно се комбинира с платформата“. Очаква се дизайнът да различи и да проникне в цялата гама камиони на Gaussin в бъдеще. Четири други модела с нулеви емисии са предвидени за серийно производство: влекач, автономен камион, разпределително превозно средство и строително превозно средство.

При бъдещите пътни камиони, задвижвани с горивни клетки, се очаква пробегът да се увеличи до 800 километра. Като алтернатива, Gaussin работи върху акумулаторните електрически превозни средства със система за смяна на батериите, които трябва да имат обхват от 400 километра, като смяната на батерията ще отнема три минути. Gaussin Group наскоро създадоха свое дъщерно дружество за пътни превозвачи, като пусна платформата за електрифицирани превозни средства за вътрешно ползване и чрез трети страни. Производителят смята да се развива и във сферата на автономната навигация, тъй като  платформата също е предназначена да бъде подходяща за автономни полуремаркета. През юни компанията обяви, че Microvast ще достави батериите за новата платформа. Microvast казва, че може да „предостави широк спектър от енергиини клетки в своите стандартни батерии, за да отговори на различни изисквания за производителност, енергийна плътност и живот.

Плановете на Gaussin са амбициозни. Те включват програма от 41 лиценза в рамките на 36 месеца ще позволи на Gaussin да завладее пет процента от пазара на камиони с чиста енергия, което представлява кумулативни продажби от 450 000 превозни средства до 2031 г. Компанията  Gaussin се формира като специалист в товарния и пътническия транспорт, автономните технологии за AGV (автомобилни управлявани превозни средства) и интеграцията на батерии и горивни клетки. Компанията казва, че разполага с 50 000 превозни средства, работещи по целия свят в секторите на пристанищната и летищната мобилност, логистиката и пътническия транспорт.