продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

електромобили

GMW Taskman възможното бъдеще на доставките на дребно

Азия твърде дълго държи монопол върху тези страхотни триколесни превозни средства, известни като тук тук или рикши. Сега BILITI Electric се опитва да промени това с въвеждането в САЩ на GMW Taskman. Дебютът на автомобила в САЩ току-що се случи на автомобилното изложение в Лос Анджелис, където екипът показа новата електрическа триколесна кола и нейните нови опции за зареждане на батерията. Проектиран за търговска употреба, като доставки от последната миля, GMW Taskman има голяма задна товарна площ, която може да поддържа полезен товар до 680 кг. Автомобилът има и сертифициран автономен пробег от 177 км. Това вероятно е достатъчно за повечето задачи в града, но електрическата триколесна кола идва с умно решение за съкращаване на времето за зареждане. Всъщност стъпката за зареждане се премахва напълно. Или поне се извършва извън автомобила.  Taskman добавя модулна смяна на батерии, със системата SmartSwapp на GMW, която обещава да изведе шофьорите на пътя отново за по-малко от минута – ако приемем, че има SmartSwapp станция под ръка.  Това е концепция, подобна на на известните сменяеми батерии Gogoro.

GMW - BILITI Electric

BILITI също така предлага приложение, което може да насочи шофьорите към станции за смяна, което означава, че превозните средства няма да се налага да се връщат в депо или оперативна база за смяна. Приложението също така позволява на търговските оператори да следят превозните средства, докато работят. Taskman има приблизително 6 квадратни метра товарно пространство. Превозното средство може да се зарежда с 220-волтово захранване за бързите 3,5 часа. С максимална скорост от само 40 км/ч  благодарение на своя двигател от 4,5 kW (6 к.с.), Taskman не е непременно най-бързото превозно средство на пътя. Но в градски условия това е предостатъчно. Компанията предлага и допълнителни слънчеви панели, при който три от страните на товарното пространство са оборудвани със слънчеви панели, за да станат хоризонтални към небето и да абсорбират слънчевата светлина, за да презаредят батерията. От компанията казват, че пълното зареждане от слънчевите панели ще отнема приблизително до 4 часа при идеални условия.

Повечето от тези превозни средства ще бъдат разположени в тропическите райони между Тропика на Рака и Тропика на Козирога, където слънцето огрява земята най-пряко за най-дълги периоди. Получаването на стоки на последната миля е предизвикателство, което измъчва пренаселените градове по света и значително допринася за задръстванията, глобалното затопляне и увеличаването на авариите. Когато малък пакет или артикул трябва да си проправи път от центъра за доставка до отделни места, той често се натоварва в по-малко превозно средство със сбор  от други артикули, отиващи в същата зона. Тази последна миля може да бъде едновременно логистичен и екологичен кошмар и компании като Amazon, FedEx и UPS се борят с него, като често избират да използват местната пощенска служба на САЩ като начин да доставят стоки до потребителите и бизнеса.

Големи търговци на дребно като Ikea, Walmart и Amazon са използвали GMW Taskman за търговска употреба в 15 страни в Европа и Азия. Заедно те са изминали над 20 милиона мили и са доставили над 12 милиона пакета, според BILITI Electric. GMW Taskman ще трябва да се придържат към вътрешните части на  градовете и далеч от паркове, магистрали и очевидно междуградски пътища. Компанията е продала около 1400 автомобила Taskman до момента. Сега компанията се стреми да пробие на американския пазар. Превозното средство, което направи своя дебют в Северна Америка на автомобилното изложение в Лос Анджелис, е предназначено да бъде функционално електрическо превозно средство за доставка, което е лесно за зареждане и има много товарно пространство въпреки по-малкия си размер, като малкият товарен автомобил струва  8000 долара.