продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

архитектура

Платформата PLA2 за уединение и забавление

Проектиран от архитектурната фирма dersyn studio. Платформата PLA2 се намира в язовира Sinakharin в западен Тайланд като частна плаваща единица, където гостите могат да се насладят на рафтинг, джет ски, караоке, джакузи, групови вечери и по-непринудени събирания. Проектът е разширение на успешния курорт Z9 на фирмата , завършен през 2017 г. Със своите драматични извити линии, които се разбиват в прави и динамични равнини на невероятният сал PLA2.

Екипа на dersyn studio, представя формата на PLA2 като два абстрактни обема, които отразяват анатомията на мъжка и женска змиеглава риба, плуващи заедно. Оттук и разликите в тона и размера, наблюдавани във всеки пространствен блок. Окончателното двойно оформление на дизайна комуникира  както вътрешно, така и външно като смесица от органични и механични форми, които отразяват живота, растящ в сладководните води.

Що се отнася до материалите, архитектите създадоха външната обвивка в два различни нюанса на дървото – отразявайки разликата между женското и мъжкото начало. Всеки дървен обем след това е подчертан от гравирани стоманени рамки на предните фасади, пресъздаващи хрилете на риба, за да илюстрира допълнително сладководният живот.

Дървото е използвано като основен елемент за екстериора и интериора, допълван от и леката стоманена конструкция. От едната  страна е използва дървесина от японски бор, за да наподоби кожа, докато другата страна е покрита с керемиден покрив и цялата фасада на сградата прилича на рибени люспи. При влизане в сградата,  се създава впечатление за влизане в подводница, вътрешността създава впечатление за движение. Интериора пресъздава смесица от органично и машинно.

Двете сгради са свързани с голяма наклонена тераса, където можете да пренощувате под звездите през нощта Има басейн и джакузи за разхлаждане с покрити с мрежа зони, за да легнете в близост до водата. Външният басейн се откроява със светлосините си тонове, докато по-тъмните и по-пясъчни цветове акцентират върху интериора – от спалнята до антрето и пространството за събиране.

По отношение на техническите удобства PLA2 е оборудван със затворена система с резервоар за чиста и отпадна  вода. Електрическа система, ако е близо до брега и генератор  в случай че е далеч от брега. Както и влекач за транспортиране на гостите до кея. Преместваемата платформа може да бъде разположена в различни части на езерото за максимален комфорт и наслада.

Интересната плаваща платформа  има вътрешна площ от 253 квадратни метра. Докато целият бюджет за изграждането и е около 240 000 долара. Въз основа на критериите за проектиране, избора на материали и строителните техники, проектът ще предложи нова, привлекателна дестинация, където гостите могат да релаксират сред сладководният пейзаж.