продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

електровелосипеди

Urtopia високи технологии в карбонова обвивка

Докато някои електрически велосипеди се опитват да поддържат нещата прости , други се наслаждават на електронната си природа, опаковайки възможно най-много високотехнологични функции. Едноскоростната Urtopia определено е една от последните и току-що се появи на пазара. Първо, не, това не е печатна грешка – проектираната от Хонг Конг Urtopia е предназначена за градска употреба, така че името й е смесица от думите „градски“ и „утопия“. Една от най-забележителните му характеристики е неговата пълна рамка от въглеродни влакна, която включва вилката, кормилото и седалката. Както е в случая с нарастващия брой велосипеди, които се опитват да направят силно визуално впечатление , на рамката му липсва тръба на седалката – горната тръба на рамката е като зигзаг, за да се превърне в опора на седалката. Освен че е изработен от въглеродни влакна, плоските му ръкохватки се отличават допълнително с включването на LED фар (под ъгъл, за да не заслепяват насрещните шофьори) скенер за палец, който отключва задвижващата система на велосипеда, когато се докосне от регистрирания му собственик.

Urtopia Carbon Electric Bike - New Urban Utopia | Indiegogo

Отляво е контрола за активиране на мигачите (които се проектират върху пътя) и LCD дисплей на кормилото. Този дисплей показва всички обичайни неща, като текущата скорост и нивото на зареждане на батерията. Той също така има два микрофона с функция за заглушаване на вятъра и околния шум, които позволяват на потребителите да имат достъп до многобройните функции на Urtopia чрез гласово управление. Столът на седалката включва не само модул за задна светлина при спиране както и светлина индикатор за завои, но и обърнат назад радар с милиметрова вълна. Подобно на съществуващата радарна система Garmin Varia , това устройство предупреждава водача, когато открие приближаващи се отзад превозни средства – в този случай това предупреждение приема формата на вибриращо кормило. Мощността при въртене на педалите на ездача се увеличава от 250-ватов заден двигател на главината, който се захранва от сменяема 360-Wh LG литиево-йонна батерия.

Според производителя едно 2,5-часово зареждане е добро за пробег до 130 км в зависимост от фактори като терен и кое от петте нива на електрическа помощ е избрано. Максимална скорост на мотора е 32 км/ч е възможна в американската и канадската версия на мотора, като 25 км/ч е предлагана за европейския модел. Ако някой се опита да открадне Urtopia, докато е оставена без надзор, вграден жироскоп ще засече движението, ще прозвучи аларма и ще изпрати сигнал до смартфона на ездача. Високочувствителният жириоскоп на Urtopia постоянно следи дейността му, когато е в режим на готовност, като предупреждава собственика си за всяко нежелано движение чрез аларма или съобщение до приложението. И ако велосипедът все пак бъде откраднат, местонахождението му може да бъде проследено чрез вграден GPS чип.

Налични са и eSim карта, Bluetooth, Wi-Fi и 4G модули. Някои от другите му характеристики включват вътрешно прокарване на кабели, хидравлични дискови спирачки, ремъчна трансмисия на Gates Carbon и гуми, устойчиви на пробиване. Въпреки всичките му добавени „неща“, според компанията, Urtopia наклонява везните само на 13,6 кг. Ако се интересувате да получите своя собствена Urtopia, нивата на залог на Indiegogo започват от 1999 евро за европейският модел. Ако приемем, че достигне до производство, цената на дребно на тази версия ще бъде 3 999 евро.