продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

техника

Pavegen преобразуване на стъпките в електричество

Представяли ли сте си някога, че тротоарните плочи под краката ви може да генерират електричество? Ако са като тези, направени от британската стартираща компания Pavegen, тогава може и да са. Тези невероятни устройства в момента се прилагат в редица сектори, като транспорт, образование, търговия на дребно, развлечения и дори при създаването на интелигентни градове. Те вече са били прилагани в проекти по целия свят, но какво е това, което ги прави толкова вълнуващи? Плочките на Pavegen са съставени от 3 основни компонента: електромагнитен генератор, композитна плочка във формата на триъгълник и „потребител“. Когато потребителят стъпи върху плочката, това причинява вертикално изместване в генератора, което от своя страна причинява производството на 2 странични продукта, а именно електрическа енергия и данни с информация.

Докато пешеходците вървят през системата Pavegen, тежестта от стъпките им притиска електромагнитните генератори отдолу, произвеждайки до 5 вата мощност на стъпка електричество извън мрежата. Bluetooth маяците с ниска мощност в системата се свързват с Pavegen-GO, генерирайки анализи, целенасочено съдържание и награди за потребителите. Системата може да действа като самостоятелна инсталация или да взаимодейства със системи за управление на сгради. Информацията и енергията могат да са използвани добре от интелигентните градове, които ги наемат, както и от търговските и корпоративните купувачи, които ги поставят в рамките на собствените си проекти, както временни, така и постоянни. Идеята е да се създаде по-ангажиращо преживяване, когато се разхождате по иначе привидно обикновена улица.

С дори малките участъци от улицата, превърнати в съществуващи плочки Pavegen, генерираната мощност е достатъчна, за да генерира например ефекти от музика по градските улици за подобряване на атмосферата, както и достатъчно съхранена енергия за захранване на нощните светлини, за да направи улицата по-добре оживена. На първо място, основната част от визията зад Pavegen е да се създаде устойчива мощност, която има реални и приложими ползи. Най-добрият начин да постигнете това, е да поставите плочките на места, които имат силен трафик. Една проста инсталация генерира не само огромни количества енергия извън мрежата, които след това могат да се съхраняват и използват без добавяне на напрежение към мрежата, но също така помага на общността с полезни данни за това колко енергия се генерира на човек, колко хора минават през нея и още.

Представете си всяка точка за достъп до работното място с инсталиран Pavegen, осигуряваща огромни количества допълнителна енергия за общностите, които да работят, както им е необходимо: Wi-Fi мрежи, светлини, монитори за замърсяване и много други. Енергийната плочка V3 на Pavegen използва силата на стъпката на всеки пътник, за да генерира незабавно чисто електричество, използвано за захранване на приложения като LED осветление  или станции за зареждане. Вместо празни думи или безкрайни PR кампании, тези кинетични плочки са осезаема, непрекъсната демонстрация на вашите зелени пълномощия, тъй като всяка стъпка на потребителите генерира чисто електричество извън мрежата.