продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

техника

LG Tiiun интелигентна система за градинарство на закрито

През годините сме виждали много видове интелигентни системи за градинарство на закрито , позволяващи на потребителите да отглеждат малки количества продукция с минимална поддръжка . LG Tiiun прави същото, макар и да опакова всичко във форм-фактор, който прилича на стандартен домашен уред, което го прави още по-лесен за интегриране в почти всеки дом. Познавате онези малки лични хладилници, които хората използват за складиране на напитки и закуски в спалнята? Уредът изглежда като един от тях. Вместо да има рафтове за складиране на бутилки и хранителни продукти, той е снабден с контейнери за растения, които можете да използвате за отглеждане на билки, зеленчуци или други видове растителност във всяка стая на вашето жилище. LG Tiiun е уред за градинарство на закрито, който най-вече автоматизира процеса на отглеждане на растения, елиминирайки досадната работа, която традиционно се изисква при превръщането на малка част от задния двор в зеленчукова градина.

Уредът наподобяващ мини-хладилник на две нива, е подходящ за поставяне в кухни, всекидневни и други части на къща. Ако изграждате нова кухня (или ремоделирате), вероятно можете дори да я инсталирате под кухненския плот, което я прави много удобна за домашна употреба. Предлага се с прозрачна стъклена врата, която ви позволява лесно да проверявате зеленината си по всяко време, с две нива на рафтове вътре, всеки с размери, за да побере шест опаковки с растения. Какво представлява пакетът с растения? Така LG нарича своите сеялки, които съдържат избрана от тях почвата и по 5 вградени дупки за засаждане на всякакви семена, които искате да отглеждате. Процесът на домашно отглежданите растения се ускорява само за четири до осем седмици, по-бързо с по-малко бъркотия. Вмомента компанията предлага три различни вида комплекти за семена, като в бъдеще LG ще продава 20 вида комплекти семена, включително три вида цветя, 12 зеленчуци и пет билки, чрез своето мобилно приложение или в магазините на LG Best Shop.

Независимо от сезона, зеленчуците могат да бъдат събрани за около четири седмици, билките за около шест седмици, а цветята цъфтят след около осем седмици, казват от компанията. LG Tiiun е оборудван с инверторен компресор за своята система за контрол на времето, която регулира прецизно вътрешната температура вътре в корпуса, за да създаде оптимални условия за насърчаване на растежа на растенията, както и автоматично регулираща се светлина, която имитира цикъла на естествената дневна светлина. Вътрешната структура, на уреда усилва ефекта на LED източника на светлина за да увеличи ефективността на фотосинтезата и да ускори процеса на отглеждане. Според упътването, той полива растенията осем пъти на всеки 24 часа, като същевременно регулира редовно и измерва точно количество влага. По принцип вашите растения никога няма да изсъхнат в този уред. Между другото, всичко е затворено с херметично  уплътнение, точно като хладилниците и фризерите, което му позволява да поддържа постоянни температури, като същевременно предпазва всякакви външни замърсители и насекоми.

LG Tiiun Smart Indoor Gardening Appliance To Be Showcased at CES 2022 • TechVorm

Въпреки че можете да проверявате редовно инсталацията, като просто надникнете през прозореца, можете да използвате придружаващото приложение LG ThinQ, за да наблюдавате работата на уреда. Можете също така да регулирате различни параметри в приложението, както желаете, в случай че искате да експериментирате със смяна на цикъла на водата и осветлението. Приложението също така ще предупреждава потребителите малко преди водата да свърши, за да могат да напълнят вградения резервоар за вода, което гарантира, че няма да има пауза в работата на уреда. LG Tiiun вече се предлага в Южна Корея за приблизително 1250 долара. Международната премиера  е насрочена за 2022 г.  като той ще направи своя дебют на CES 2022 г.