продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

електро мотоциклети

Arc Vector авангарден и мощен електро мотоциклет

Arc Vector грабна заглавията, когато беше представен през 2018 г. и въпреки че мотоциклетът не е имал най-плавното пускане в производство, фирмата най-накрая пуска машините с производствени спецификации с резултати от последните си тестове, преди да започнат доставките на клиентите. Vector не обеща само водещи в класа цифри по отношение на мощност, тегло и време за презареждане. Той също така представи и нови идеи, включително монтиран на шлем head-up дисплей, гласов контрол и тактилна обратна връзка чрез сътрудничество с Knox. Показателите на Arc Vector са наистина впечатляващи.  Електрическият мотоциклет достига максимална мощност от 103 kW (138 конски сили) и 200 км/ч, като може  да спринтира добре, с 0-100 км/ч за време от 3,2 секунди. Той също така претендира за впечатляващия обхват от 436 км. Той има батерия с капацитет  – 16.8kWh. От компанията твърдят, че времето за зареждане е само 40 минути. Въпреки това с тази машина тежаща 220 килограма е вероятно и възможно само да се движите спокойно из града.

Arc Vector Electric Motorcycle To Go Into Production In 2020 | Cycle World

В основата на претенциите на Arc за най-напредналата технология в света е базирана на концепцията за интелигентна каска HUD, (Head-up Display) на каската Arc Zenith разработена съвместно с Hedon, подобен на системите за изтребител – значителен технологичен скок. В комплект с камера за задно виждане и гласови контроли. Вградената задна камера на шлема може да се показва през HUD и се включва автоматично, когато открие нещо в мъртвата ви зона. Разработена и и нещо тип бронирана долна риза за водача с вградена тактилна обратна връзка. Това са механизми за обратна връзка които реагират на допир, като симулират усещане за докосване. Функцията може да се настрои за да предупреди ездачите за опасност. Чрез усещането за допир и гласови контроли можете напълно да усещате и управлявате тази машина.

Има три режима. Градският режим се фокусира върху безопасността, като предупреждава водача за опасности. Спортният режим дава на ездача обратна връзка за динамичната позиция на мотора, като взема данни, свързани с G-Force. Euphoric Mode ви позволява да възпроизвеждате музика чрез хаптика – функция, която трябва да изпитате. Различните режими се избират чрез контролер на електро мотоциклета – или могат да се активират с глас и да действат безжично. Допълнен с монтирани WiFi слушалки, Arc Zenith е технически усъвършенстван, удобен, готин (в двата смисъла на думата) и съчетава форма и функция безпроблемно. Arc Vector прави впечатление със своята каросерия или колко семпла и изчистена е тя.  Като кутията за батерии от въглеродни влакна на Vector формира по-голямата част от монококовата му рамка. Моторът е монтиран отзад, като задното махално рамо на окачването е монтирано директно към корпуса на двигателя, а кормилната система в центъра на главината и болтовете на предното махално  рамо към предната част на кутията на акумулатора.

Батерийният монокок елиминира нуждата от рамка, като стратегическите компоненти се свързват директно към модула на батерията от въглеродни влакна. Този подход води до невероятно прост и елегантен дизайн, разчупвайки модела на това, което е било преди. Каросерията, такава каквато е компактна отдолу има капак, за да се скрие доста практично изглеждащият мотор, има и много красива част, която лежи отгоре, свързваща фара с резервоара, подрамата и опашката.  Vector разполага с патентована геометрия на предния край, на маховите рамена от въглеродни влакна, персонализирани амортисьори Öhlins и спирачна система Brembo Stylema. И изглежда невероятно, особено когато персонализират горните елименти с хубаво полирано орехово дърво. Архитектурата, представена в изображенията, вече е готова за производство и редица мотоциклети Vector с производствена спецификация ще бъдат пуснати в Испания за окончателно подписване и хомологация през следващите месеци. Цената на Arc Vector е около 120 000 долара.