продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

електро мотоциклети

Taiga Motors електрически планински моторни шейни

Още през 2018 г. Taiga Motors от Квебек, Канада обяви изцяло електрически моторна шейна, наречена TS2, която може да ускори до 100 км/ч само за 3 секунди. Компанията промени дизайна на следващата година и разшири гамата от модели до три. Сега от производствената линия слязоха първите готови снегомобили. Очаква се доставките до клиенти с предварителна поръчка да започнат в началото на 2022 г., след като правителствените агенции дадат окончателни одобрения. Моделната гама включва планинския моторна шейна Ekko, кросоувъра Atlas и туристическия товарен модел Nomad. От Taiga Motors заявяват, че ездачите могат да очакват мигновен въртящ момент, нулево забавяне на газта, включена е система за термично управление, за да поддържа батерията в най-добро състояние, дори когато температурите паднат до доста под нулата, и се поддържа бързо зареждане с постоянен ток.

Настройката също така поддържа персонализирана настройка на параметрите на задвижването, а придружаващо мобилно приложение обслужва планиране и проследяване на маршрута. Както при всички модели в гамата, моделът Ekko се предлага със стандартна и високо производителна версия. Първата има време от нула до 100 км/ч от 4,1 секунди с електрическото задвижване със 120 к.с., което включва с композитен задвижващ ремък със  задно притискане с размери (419 x 38 x 6,35 см). Прогнозният обхват на зареждане е 98 км. Снегомобилът се възползва от окачване с двоен носач отпред с 220 мм ход и многолинково задно окачване с 270 мм ход, спирачната мощност идва от дисковата спирачка на Hayes, а адаптивното регенеративно спиране може  да върне заряд обратно към батерията по време на забавяне. HD дисплей позволява GPS картографиране и персонализирани профили на терена. Високо производителната версия е по същество същият тип моторна шейна, но със 180 к.с. задвижване и 3,3-секунден спринт  до 100 км като има обхват на зареждане от 131 км.

Taiga Motors unveils electric snowmobiles for production | thepack.news | Electric motorcycle news

Стандартният модел Atlas се предлага с електрическо задвижване от 120 к.с. за 3,7 секунди спринтиране до 100 км/ч композитният задвижващ ремък тук е по-малък и по-тънък (348 x 38 x 4 см) от този на  Ekko моделът, като има същото окачване с двойни носачи и отпред, но задното окачване предлага 300 мм ход. Високо производителната версия Atlas идва със задвижване от 180 к.с. за 2,9-секундно ускорение до 100 км/ч и приблизителен обхват на зареждане от 140 км. Ако искате да изтеглите някакъв товар за работа или отдих, може да използвате стандартният модел Nomad който може да тегли 350 кг. Той разполага с електрическо задвижване с мощност 90 к.с., задвижващият ремък е с шипове с размери (391 x 40 x 4 см), а Taiga оценява пробега на 100 км на зареждане.

Предното окачване с двойни носачи може да има ход до 224 мм, докато задното многолинково окачване е същото като при Atlas. Този модел се предлага и със седалка за двама с опора за гръб за пътника. Високо производителна версия Nomad разполага със 120 к.с., може да тегли до 510 кг и обещава до 134 км  обхват на зареждане. Taiga също така наскоро започна да инсталира първите офроуд зарядни станции по пътека през горски райони в Квебек, всяка от които включва бързи зарядни устройства на ниво 2 и ниво 3 DC. И трите модела в момента са готови за предварителна поръчка, като цените започват от 15 000 долара. Както прозореца за доставка на клиенти е в началото на 2022 г.