продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

техника

Samsung Eco Remote захранвано от радиовълни

В навечерието на CES 2022, Samsung направи впечатление със своето революционно ново дистанционно за телевизор, Eco Remote което не се нуждае от смяна на батерии или дори от периодично зареждане с кабели. Вместо това, той използва енергията от радиовълните, носещи се във въздуха, особено от домашните WiFi рутери. Той също така допълва това с друг отказоустойчив енергоизточник – слънчев панел на гърба на дистанционното, който улавя околна или директна светлина, за да поддържа дистанционното постоянно заредено. Не се заблуждавайте, тази нова технология до голяма степен граничи с магия. Като за начало, дистанционното дори няма батерия вътре и вместо това използва супер-кондензатор или SuperCap. Това, което Eco Remote по същество прави, е да събира енергия от радиочестотни (RF) вълни, плуващи в етера около него, или от вашия WiFi рутер, или от телефона ви, или от всяка друга джаджа, която излъчва радиовълни.

След това Eco Remote преобразува тези вълни в DC енергия, която ефективно захранва дистанционното. В сегашния си зараждащ се етап технологията може да улавя само малки количества енергия, но засега е достатъчна за захранване на дистанционното управление. И други компании се се опитватли да развият тази технология, за да накарат безжичните зарядни устройства да зареждат телефони, без да е необходимо да ги поставят върху зарядни за безжично зареждане.  Но това може да е първият път, когато технологията за събиране на енергия от радиочестотни (RF) вълни се използва в потребителската електроника.  Като безопасен за отказ вариянт обаче, Eco Remote предлага и своя стандартен слънчев панел на обратната страна, който му позволява да работи, използвайки светлинна енергия.

За разлика от други иновации за безжично зареждане, като Qi решения, който се основават на магнитната индукция на близкото поле. Дистанционното управление Eco Remote не трябва да е много близо или в контакт с рутера (работи само с 2.4GHz RF сигнали). Улавянето на радиочестотна енергия може – безпрепятствено – да достигне до устройства на разстояние до 40 метра. Това е доста солидно покритие, което означава, че тази технология е стъпка над другите опции за безжично зареждане. Това идва като усилие от страна на Samsung да настоява за по-екологична технология. Техните телефони вече се доставят без зарядни устройства, за да намалят електронните отпадъци, а новите им телевизори също имат намалена консумация на енергия. Тук целта е да се изхвърлят батериите AAA. По-рано Samsung изчисли, че преминаването към дистанционни, захранвани със слънчева енергия, може да избегне 99 милиона изхвърлени батерии в продължение на седем години.

Samsung също така проучи други начини за самозареждане на вътрешната батерия, като „използване на кинетичната енергия, която се създава при разклащане на дистанционното“ и „използване на вибрационната енергия, която се създава, когато микрофонът улавя звуци“. Но този път се спря на добавяне на RF събиране като друг начин да поддържате дистанционното да функционира винаги, когато имате нужда от него. Дистанционното ще има минималистичен дизайн с микрофон за гласово управление и преки пътища за Netflix, Disney Plus, Amazon Prime Video и TV Plus на Samsung. От компанията казват, че новото дистанционно ще бъде включено във всичките и телевизори от 2022 г.