продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

кафе машини

Superkop ръчно задвижвана кафе машина за еспресо

Новa еспресо машина без електроника, наречена Supercop скоро ще си проправи път към домовете на любителите на кафето. Superkop е ръчно управлявана, неелектрическа еспресо машина с отлични вкусови качества.  Той е много лесен за работа и е предназначен за ежедневна употреба.  Машината използва прясно смляно кафе, не изисква никакво загряване, практически не изисква поддръжка и най-важното осигурява перфектно извличане.  Superkop е проектиран да издържи вечно, което го прави истински инструмент за цял живот. Изчистеният, традиционен външен вид на Superkop крие нов подход към ръчната лостова система, която е проектирана за по-лесно използване и  даваща възможност за потенциален монтаж на стена.  Докато традиционният ръчен лост на еспресо машината задвижва бутало, което изтласква пълна порция вода през кафето с твърд, единичен ход. Superkop разполага с механизъм за изместване 1:40, който постепенно прилага нарастващо налягане чрез серия от пет или шест последователни наклона на лоста, според базираните в Холандия дизайнери.


Шестте натиска на лоста са удобни и ви позволяват да приложите правилното време за извличане от около 25 секунди много естествено“, каза съоснователят на Superkop Сабине Палинкс „Начинът за регулиране на налягането и скоростта на помпите осъществява много по-добре пълният процес на екстракция, който зависи от  обема и степента на смилане на зърната.“ Машината има алуминиев корпус със стоманени вътрешни компоненти. Потребителят приготвя кафе като използва 58-милиметрова кошница с портафилтър за еспресо, след което прикрепя поликарбонатна чаша за вода отгоре на кошницата на портафилтъра. Към чашата се добавя вряща вода и след това модулът чаша/портафилтър се вкарва в тялото на машината, след което потребителят започва да изпомпва вода с лоста. Необходими са ви 9 до 10 бара налягане, вода с температура 92-96 градуса по Целзий, 7 грама смляно кафе за 30 мл еспресо.

„Всяка част от машината изпълнява функция“, каза Палинкс Това е добре обмислена машина, предназначена за ежедневна употреба.“Поликарбонатният материал е избран специално заради неговите изолационни свойства, полезни за поддържане на водата гореща без предварително загряване. Еднопосочен клапан позволява на пневматична пружина да върне лоста внимателно обратно в изправено положение, като същевременно поддържа налягането във помпите. Бутон облекчава налягането, когато извличането приключи. Предпазен клапан е проектиран да облекчава налягането при достигането на 20 бара. Докато филтърната кошница е универсална, Superkop използва оригиналния си портафилтърен дизайн, който се плъзга право напред, за да се заключи в машината. В момента се разработва бездънен портафилтър на Superkop. Ползата от цялата тази система е, че се държи наистина като инструмент и осигурява доживотно използване.

Дизайнът на Superkop за опционален монтаж на стена е необичайна характеристика в ръчното еспресо, но не е без прецедент. Макар да са съществували и други машини с подобна функция нито един от тези дизайни не остава в производство днес. Superkop е еспресо машина без поддръжка, която няма да разочарова, но ще осигурява постоянно качество. Работи просто и прозрачно. Вътре няма сложна технология Машината Superkop, която тежи около 8 килограма, също може да остане свободно стояща върху дървена основа. Може да се предлага в различни цветове. Очаква се доставката на машината Superkop да започне следващия месец, като доставката на стандартни поръчки се очаква да започне през февруари 2022 г. на цена от 799 евро с включен ДДС.