продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

къмпинг

Exod Monolith палатка с надуваем екзоскелет

Още през 2020 г. френският стартъп Exod дебютира с една от най-впечатляващите палатки на днешното време. Ark надуваема палатка с екзоскелет и колове от въглеродни влакна, която се установява лесно на земята или във въздуха. Колкото и да беше интригуващо, комплекта палатка с тегло от 8 килограма и цена 2240 щатски долара не беше жизнеспособно решение за много любители на дивата природа. Exod обаче се завръща през 2022 г. с Monolith, по-малка, по-лека порода надуваема наземна и окачваема палатка с екзоскелет, която е също толкова лесна монтаж и по-лека за портфейла ви. С Monolith, Exod създава едно истинско убежище за един човек с тегло, 2,9 кг за наземният комплект и 4,6 кг за пълната комбинация земя/въздух.

Това със сигурност не е най-леката и бързата за монтаж  раница, но е значителен спад от първоначалното тегло, което прави Monolith потенциално интересна опция за къмпинг с леки превозни средства, като например кану или велосипед, както и за традиционните къмпинги с автомобили. Monolith се отличава с тесен дизайн с дължина 2,8 м, той се свързва със земята чрез високоякостни полиестерни TPU въздушни тръби, предлагайки на своя обитател под за спане с размери 200 x 87 см. Обещава лесна надуваема настройка и удобен сън, осигурен от дишащ дизайн с двойна стена с корпус от двуслоен полиестерен найлон с водоустойчивост от 10 000 мм воден стълб и 30D дишаща мембрана с пропускливост от 5000 g/m2/24h.  Двуслойната покривна повърхност осигурява безопасност при всякакви метеорологични условия.

Впечатляващо е, че може да остане идеално сух, като същевременно е екологичен и невероятно здрав. Собствениците могат да поставят палатката  окачена във въздуха с помощта на аксесоарите за монтиране на дървета на Monolith. Носилките от въглеродни влакна създават плосък, поддържащ под, а ремъците го закрепват към дървета, скали или други здрави предмети, захващайки се към стълбовете чрез карабинери за катерене. Основният комплект за наземна палатка включва палатката, колове, въжета, чувал и ремонтен комплект, но не и помпа. Палатката може да се разпъне за време от 15 секунди до 3 минути в зависимост от помпата която използвате. Monolith е проектиран за пътешествия, експедиции или класически къмпинг и е адаптиран за леки преходи, като осигурява  компактност, за да улесни пренасянето му с раница за туризъм.

Опакова се до преносим размер от 40 x 32 x 23 см. Носилките се събират до пакет от 70 x 3,5 x 7 см  и тежат приблизително  800 g, докато ремъците се събират до 10 x 10 x 18 см и тежи 900 кг. Чрез разделяне на компонентите и спецификациите по такъв начин, Exod улеснява собствениците да вземат това, от което се нуждаят, и да идентифицират колко тежест носят и оставят след себе си. Exod постави Monolith за резервации този месец и планира да започне производството, след като запълни 100 места за резервации. Заинтересованите купувачи могат да резервират място с възстановяем депозит от 100 евро на цена от 850 евро. Включени: колчета, ремонтен комплект, въжета, чувал.