продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

архитектура

Rast устойчив модерен малък дом в скандинавски стил

Пандемията със сигурност накара някои от нас да искат да изоставят оживения градски живот, който познаваме, и да се преместят в малка къща.! Движението на малките къщи е тук, за да остане и Rast е още един поглед към бъдещето му. Домът на колела с площ от 16 квадратни метра и е проектиран да ви потопи в природата, като същевременно налага устойчивата архитектура като достъпен избор за начин на живот, сливащ вашата хижа в гората с дом, в който да живеете дългосрочно. Проектиран от Дейвид и Жанет Рейс-Андерсен от базираната в Осло Norske Mikrohus, Rast е модерен малък дом, облечен в тъмна повърхност от норвежки смърч. Построен е с оглед на северните метеорологични условия – покривът може да издържи на силен снеговалеж, а стените включват дебела изолация от вата, стъкло и алуминий – всички устойчиви материали.

https://www.norskemikrohus.no/hubfs/Rast_om_desk.jpg

През слънчевите зимни дни обитателите могат да останат на топло и удобно вътре, докато все още се чувстват обвързани с природата. „Големият прозорец в душа наистина ви свързва с естествената среда“, казва Дейвид. Rast е облечен в местен дървен материал, тъй като норвежкият смърч е лек и устойчив на атмосферни влияния. Освен това е супер лек, което улеснява екипа да построи дома в гъсти или отдалечени райони и тъй като има колела, означава, че не оставя никакъв отпечатък. Той има големи прозорци и стъклени двойни врати, които се отварят и свързват интериора с заобикалящата среда, като същевременно наводняват пространството с естествена светлина. Тъмно оцветеното дърво е нарочно избрано за екстериора, за да може безпроблемно да се слее с пейзажа. Вътрешните стени и таван са с бледо брезов фурнир и винилови подови настилки с естествени дървесни зърна.

Всекидневната разполага с вградена трансформируема маса и кушетка, за да поддържа пространството отворено. Диванът в хола се превръща в легло, когато е време за сън. Вградена маса в подножието на леглото се сгъва и може да се използва като нощно шкафче или рафт. масата предлага място, където да се насладите на хранене и гледка. Вторичната зона за спане, която е подредена с двуетажни легла, може да побере до четирима души. Малка масичка се изтегля от подножието на долното двуетажно легло и предлага втора компактна зона за хранене.  До банята е вторичната зона за спане която е оборудвана с двуетажни легла, които са разположени в единия край на кухнята с отворен план. За съхранение има скрити чекмеджета и рафтове във вградените мебели. Рафтовете за съхранение могат да бъдат намерени под повърхността на разтегателната маса, а диванът във всекидневната се повдига, за да разкрие две големи чекмеджета, прибрани под нея. Може да побере всичко – от спално бельо до багаж и туристическо оборудване.

Малкото помещение има възможност да бъде обурудвано с печка на дърва. Това е норвежка, солидна фурна с чисто горене. Тоалетна с горене Cinderella Comfort, произведена в Норвегия. Тоалетната изгаря всички биологични отпадъци до неутрална пепел. Cinderella Comfort идва с LCS дисплей с работни съобщения и статус по всяко време. Малка компактна съдомиялна машина с широк набор от функции. Използва прибл. 6,5 литра вода при миене, монтирана под мивката. 108 литров хладилник с 18 литров фризер. Монтиран под кухненския плот. Със своето компактно оформление Rast е идеален за краткосрочен престой. Прекрасният дизайн и високата функционалност правят този модел първокласна кабина. Почивката е разработена и оразмерена за краткосрочен престой за до четирима души. Цената на моделът започва от 85 000 евро.