продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

електроника

ASUS Zenbook 17 Fold OLED универсален сгъваем лаптоп

Сгъваемите устройства са голямото нещо в мобилните устройства в наши дни, но концепцията не се ограничава само до смартфони и таблети. Имаше идеи за лаптопи, с екрани, които след като се разгънат, да станат още по-голям екран. Тази идея обаче не е напълно уловена в света на компютрите, но сега от ASUS предприемат още един удар със сгъваем лаптоп, който е голям както по размер, така и по амбиция.

ASUS едва ли е първата компания, която се опитва да продаде сгъваем лаптоп, и това едва ли е първият й опит за неконвенционална форма на лаптоп. Lenovo го победи с ThinkPad X1 Fold през 2020 г., макар и в по-малък 13,3-инчов разгънат размер. ASUS също представи своята концепция Project Precog през 2018 г., но той имаше два екрана, нещо приличащо повече като Microsoft Surface Neo, който  така и никога не се появи.

ASUS Zenbook 17 Fold OLED е не само хапка, но и голяма. Когато се разгъне, той се превръща в доста голям 17,3-инчов монитор. Резолюцията му е 2560 x 1920, с дисплей със съотношение 4:3. Когато се сгънат, получавате еквивалента на два 12,5-инчови екрана, почти като обикновен 13-инчов лаптоп. Дисплеят на Zenbook 17 Fold OLED има най-добрата цветова гама в своя клас. Той възпроизвежда цветове с превъзходна точност в реалния живот за визия от професионален клас. Това модерно чудо използва OLED технология с всички предимства, които носи – включително 0,2 ms време за реакция, 60 Hz честота на опресняване, 1,07 милиарда цвята.

ASUS положи всички усилия, за да придаде на устройството първокласно покритие, като корпус от магнезиева сплав, вградена подложка от изкуствена кожа и почти призматично черно лого върху тъмносиньо стъкло, но няма как да избягаме от факта, че това е плоча от метал и крехко гъвкаво стъкло. Гъвкавият лаптоп тежи 1,6 кг без клавиатура и разполага с мощната аудио система Dolby Atmos с четири високоговорители, сертифицирана от Harman Kardon.

Asus Unveils Bizarre Laptop With a Screen That Folds in Half - Core77

Налице е иновативна  система за камери която включва 5 MP уеб камера, HD IR(инфрачервена камера) камера за бързо влизане с лице и цветен сензор за автоматичен контрол на яркостта и цветовата температура. Zenbook 17 Fold OLED поддържа 12-то поколение Core i7 U. процесори. Както и  Intel Iris ® X графики. Лаптопа ще разполага до 16 гигабайта RAM и До 1 TB SSD. Той използва най-новите високопроизводителни компоненти, за да ви осигури безпроблемна производителност за всяка задача, независимо дали за работа или игра.

Случаите на употреба, които ASUS представя за Zenbook 17 Fold, са почти безкрайни. Можете да го използвате като голям компютър „всичко в едно“ или като лаптоп, или с екранната виртуална клавиатура, или с Bluetooth клавиатура, която е специално проектирана да седи в долната половина на екрана. Можете да го използвате като книга, с екрана, едва сгънат на две, или като таблет, лежащ на масата. Иновативната 180-градусова прецизно проектирана панта претърпява най-малко 30 000 цикъла на разгъване, които гарантират максимална издръжливост.

За съжаление ASUS не успя да последва примера на Samsung в получаването на поддръжка за стилус. Тези сценарии обаче разчитат в голяма степен на софтуера, който ще работи на ASUS Zenbook 17 Fold OLED, а именно Microsoft Windows 11. Тази операционна система обаче се оказа не толкова приятелска към таблетите, а може би дори по-малко за таблети, които се сгъват в лаптопи. ASUS изглежда не се притеснява твърде много, че софтуерът ще бъде слабото място на това футуристично устройство и според съобщенията ще го направи достъпен през следващото тримесечие.