продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

архитектура

Metal Lark за уединен и устоичив живот сред природата

Metal Lark е полу стоманена на половин стъклена резиденция, проектирана и построена от Sala Architects като семейно ваканционно убежище за няколко поколения. Сградата се намира в Северен Уисконсин, разположена върху бивши земеделски ниви. Metal Lark е дом на семейство което търси тихо и уединено убежище за почивка. Остъклената сграда седи върху грапав парцел от гори, където наскоро бяха засадени местни прерийни треви от собствениците на дома. Разположен надолу върху лек хълм, местоположението е избрано специално заради изгледа към малко близко езеро, както и сянката, осигурена от съществуващата дървесна ивица, която частично прикрива дома от погледи от чакълената алея.

На предната фасада на дома, необработена, непокрита, гофрирана стоманена стена прикрива интериора и изгледите отзад на дома и предлага много изолация. Защитавайки дома от ветрове и непредвидими атмосферни условия, които идват от северозападните зимни бури, дебелата стоманена стена увеличава максимално изолацията от околната среда.  От чакълената алея собствениците и гостите могат да се разходят по дървен пешеходен мост, който води точно до входа на дома. Сурова, непокрита, гофрирана стоманена стена обгръща нагоре на сградата.

Продължавайки през приземния етаж на дома, мостът отвежда гостите до гръба на дома. където прозорците и вратите от пода до тавана се отварят към просторна палуба, която се издига над склона на хълма. Жилищното пространство е настанено на две нива, всяко с ефективна площ  от 37 кв/м. През вратата гостите ще бъдат посрещнати от предверие   В рамките на приземния етаж , гостите могат да се съблекат  и да събуят обувките си. Оттам на приземното ниво също могат да се намерят спалня и баня.

https://salaarc.com/wp-content/uploads/2021/04/DavidOBrienWagner_SALA_ml08.jpg

На приземният етаж е спалнята озаведена с  бюро за писане прибрано в стената на шкафа в далечния край  което осигурява малко пространство за тиха работа или кът за четене. Задният му панел на шкафа крие спускащо се легло за допълнително място за спане. На горния етаж са разположени просторна  всекидневната и кухня. Изкачвайки се по облицованото с дърво стълбище до горния етаж на дома, кадето се намира всекидневната със стъклени стени, от където се разкриват драматични гледки.

Обитателите на дома могат да забавляват гостите в остъклената стая, където гледките са несравними. Малка, но функционална кухня се съдържа в дървената стена на шкафа, съседна на стълбището, оставя място за прости ястия и много място за съхранение, интегрирано в стените. С надеждата да запазят малък общ въглероден отпечатък, Sala Architects насочиха Metal Lark към оптимизиране на приема на пасивно слънчево отопление.

Включиха лятно засенчване чрез надвеси на покрива и прегърнаха естествената кръстосана вентилация (привеждане на по-хладен въздух от ниско и изпускане на високо) както и тройно остъклена дограма и подвижни  прозорци. Налице са таванни вентилатори за охлаждане. Също така супер дебели стени позволяват максимална изолация.

DavidOBrienWagner_SALA_ml10

Слънчевите панели, разположени в прерията зад Metal Lark, са оразмерени да доставят 100% нетно измерено електричество покриващо нуждите на сградата. Собствениците поискаха и получиха модерна сграда, издръжливи материали и малка площ. Те се интересуваха от подчертаване на вертикалността на формата, като същевременно да предоставя обширни гледки към пейзажа.