продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

дронове

Firefly многофункционален товарен дрон

Дроновете с мултикоптери вече имат много приложения, но все още са възпрепятствани от сравнително кратко време за полет и ограничен капацитет на повдигане. Квадрокоптерът Firefly е проектиран да се справи с тези недостатъци, с възможност да лети около два часа и да носи до 45 килограма.  Дронът ще бъде подходящ за широк спектър от приложения. Безпилотна въздушна система Firefly обещава да бъде радикален самолет, предназначен да отвори свят от нови възможности и да бъде промяна на играта в индустрията. Произведен от базираната в Калифорния стартираща компания Parallel Flight Technologies, Firefly е разработена в партньорство с НАСА, Националната научна фондация и Министерството на земеделието на Съединените щати. Дронът Firefly тежи малко над 54 кг, и е с височина почти метър и има размах на крилете 1,6 м. Неговите витла са дълги 1 метър и е оборудван с 60 V и 5000 mAh батерия.

Parallel Flight Technologies

Той разполага с паралелна хибридна система за задвижване, в която всяко от четирите му витла се захранва от модул, който комбинира електрически двигател и бензинов двигател. Електрическият двигателят се използва за маневри, които изискват моментален въртящ момент – като излитане и кацане – докато двигателят с вътрешно горене поема управлението при круиз. Освен това, ако някой от тези витлови модули се повреди, дронът може да продължи да лети, използвайки останалите три. Текущите оценки изискват производствената версия на коптера да може да лети до 1 час и 40 минути (или да покрие разстояние от 201 км), когато носи своя максимален полезен товар от 45 кг, прикачен под основния му тяло. Времето на работа скача до 3 часа и 20 минути (или 402 км), ако полезният товар се намали до 23 kg.  Докато с полезен товар от само 4,5 кг, това време за полет се увеличава до седем часа. За разлика от тях, повечето чисто електрически квадрокоптери достигат около 30 минути полет при полезен товар от 4,5 кг.

Тъй като е оборудван с GPS, дронът може да бъде програмиран да следва предварително определена траектория на полета, извършвайки свои собствени излитания и кацания. Въпреки това, той може също да се управлява дистанционно извън линията на видимост чрез радиосигнал, до разстояние от 60 км. Тежкотоварният дрон може да достигне максимална скорост от 160 км/ч. Компанията казва, че в крайна сметка ще бъде разработена версия способна  да носи до 453 кг. Firefly може да помогне на пожарникарите на място, като доставя критични консумативи като инструменти, гориво, храна и вода. За разлика от хеликоптерите, самолетът може да се ориентира в ситуации с нулева видимост, за да лети в силен дим и през нощта.

Компанията също така разработва решение за потушаване на пожари на място, като позволява на дроните да локализират и пускат вода директно върху пожари на места, когато пилотираните самолети са заземени. В допълнение, той позволява множество употреби в сектори като индустриалната логистика, като е в състояние да направи много транспортни операции по-безопасни и по-ефективни. Компанията гарантира, че ще има първите единици на своя Firefly, готови за доставка на клиенти през тази година. Към момента цената на този универсален дрон не е оповестена публично.